Отидете към основна версия

2 024 10

Измамници се възползват от пожара в „Нотр Дам“

  • нотр дам-
  • измамници-
  • катедрала-
  • пожар-
  • франция-
  • измама

Голям брой измами са засечени както във Франция, така и в чужбина

Снимка: БГНЕС/ EPA

Измамници се възползват от пожара в парижката катедрала "Нотр Дам". Френските власти предупреждават, че са засекли фалшиви схеми за набиране на средства за възстановяването на храма. От името на Фондацията за френско наследство измамници се обаждат по телефона или изпращат имейли под претекст, че събират средства за реставрацията на опожарената катедрала "Нотр Дам".

Голям брой такива измами са засечени във Франция, но и в чужбина, сигнализираха представители на Фондацията. Министърът на културата Франк Риестер се присъедини към призивите към гражданите да бъдат внимателни.

Легитимните места за събиране на пари са сайтът на фондацията, страницата ѝ във Фейсбук, преводи могат да се превят чрез система за онлайн плащания, дарения се събират още в метростанциите в Париж или като се изпрати СМС. Във Франция и в чужбина се надигна огромна вълна от солидарност и воля да се помогне за възстановяването на емблематичната сграда, предаде БНТ.

Френското правителство обяви данъчни облечения за дарителите - не само за бизнеса, но и за гражданите. Международен архитектурен конкурс ще реши как ще се извършат възстановителните дейности. А вчера вечерта в същия час, когато избухна пожара в понеделник, камбаните на катедралите в цяла Франция биха продължително в знак на солидарност с "Нотр Дам".

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: