Отидете към основна версия

3 067 13

Хиляди поискаха независимост на Шотландия

  • протест-
  • шотландия-
  • независимост-
  • глазгоу

Шотландия е за Европа и против Брекзит

Снимка: БГНЕС/ EPA

Хиляди излязоха по улиците на Глазгоу в най-голямата демонстрация на подкрепа за независимост на Шотландия, след като Никола Стърджън заяви, че ще внесе законодателна инициатива за провеждане на втори референдум по въпроса, пише британското издание The Guardian.

Митингът „Всички под едно знаме“, оглавявано от знаменосец с гайда, се проведе в централната част на шотландския град. Демонстрантите носиха много шотландски знамена. Имаше карнавална атмосфера, тъй като семействата и стопани с кучетата си се включиха, последвани от барабанисти и гайдари и викове „независимост сега”, пише агенция "Фокус".

Шотландската полиция заяви, че е трудно да се прецени точният брой на участниците, защото хората са се присъединили към марша в различни точки по маршрута, но до 17:00 в събота вечерта те са смятали, че има между 30 000 и 35 000 души, събрани на митинга на Глазгоу Грийн.

Стърджън, първият министър на Шотландия, каза в края на април, че вторият референдум за независимост трябва да се проведе до май 2021 г., ако Брекзит действително се състои, но не пристъпи към нови призиви към правителството да ѝ позволят провеждането на плебисцит. „Всички под едно знаме“, което се описва като „отворено за всеки, който желае независима Шотландия“, има маршове, планирани в Шотландия през лятото, като кулминацията е на събитие в Единбург на 5 октомври.

В петък в Националния парламент организаторите предупредиха присъстващите за възможното наличие на контра-демонстрации по маршрута. „Демонстрантите могат или да игнорират контра-демонстрантите, или да се усмихват и да махат ... нашето движение не се нуждае от негативна публичност“, заявиха те. Междувременно, активистите на „Шотландската национална партия“ (СНП) разпределяха половин милион листовки „Спри Брекзит“ в цялата страна в първата от трите съботни кампании преди европейските избори.

Пролетната конференция на партията, проведена в Единбург миналия уикенд, призова избирателите да използват изборите за ЕС като възможност да засилят подкрепата на Шотландия за оставане в ЕС.

Две проучвания, проведени от YouGov и Panelbase, предполагат, че СНП ще спечели три или четири от шестте места за евродепутати в Шотландия, оставяйки Лейбъристката и Консервативнита партии с по един. Според резултатите от анкетата на YouGov, СНП е на път да спечели 40% от вота. На конференцията Стърджън заяви: „Посланието ни за избирателите, които ще отидат до урните на 23 май, ще бъде ясно и директно. И, за разлика от това на Лейбъристите, ще бъде недвусмислено. Шотландия е срещу Брекзит. Шотландия е за Европа“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: