Last news in Fakti

5 Май, 2019 15:42 3 066 13

Хиляди поискаха независимост на Шотландия

  • протест-
  • шотландия-
  • независимост-
  • глазгоу

Шотландия е за Европа и против Брекзит

Хиляди поискаха независимост на Шотландия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хиляди излязоха по улиците на Глазгоу в най-голямата демонстрация на подкрепа за независимост на Шотландия, след като Никола Стърджън заяви, че ще внесе законодателна инициатива за провеждане на втори референдум по въпроса, пише британското издание The Guardian.

Митингът „Всички под едно знаме“, оглавявано от знаменосец с гайда, се проведе в централната част на шотландския град. Демонстрантите носиха много шотландски знамена. Имаше карнавална атмосфера, тъй като семействата и стопани с кучетата си се включиха, последвани от барабанисти и гайдари и викове „независимост сега”, пише агенция "Фокус".

Шотландската полиция заяви, че е трудно да се прецени точният брой на участниците, защото хората са се присъединили към марша в различни точки по маршрута, но до 17:00 в събота вечерта те са смятали, че има между 30 000 и 35 000 души, събрани на митинга на Глазгоу Грийн.

Стърджън, първият министър на Шотландия, каза в края на април, че вторият референдум за независимост трябва да се проведе до май 2021 г., ако Брекзит действително се състои, но не пристъпи към нови призиви към правителството да ѝ позволят провеждането на плебисцит. „Всички под едно знаме“, което се описва като „отворено за всеки, който желае независима Шотландия“, има маршове, планирани в Шотландия през лятото, като кулминацията е на събитие в Единбург на 5 октомври.

В петък в Националния парламент организаторите предупредиха присъстващите за възможното наличие на контра-демонстрации по маршрута. „Демонстрантите могат или да игнорират контра-демонстрантите, или да се усмихват и да махат ... нашето движение не се нуждае от негативна публичност“, заявиха те. Междувременно, активистите на „Шотландската национална партия“ (СНП) разпределяха половин милион листовки „Спри Брекзит“ в цялата страна в първата от трите съботни кампании преди европейските избори.

Пролетната конференция на партията, проведена в Единбург миналия уикенд, призова избирателите да използват изборите за ЕС като възможност да засилят подкрепата на Шотландия за оставане в ЕС.

Две проучвания, проведени от YouGov и Panelbase, предполагат, че СНП ще спечели три или четири от шестте места за евродепутати в Шотландия, оставяйки Лейбъристката и Консервативнита партии с по един. Според резултатите от анкетата на YouGov, СНП е на път да спечели 40% от вота. На конференцията Стърджън заяви: „Посланието ни за избирателите, които ще отидат до урните на 23 май, ще бъде ясно и директно. И, за разлика от това на Лейбъристите, ще бъде недвусмислено. Шотландия е срещу Брекзит. Шотландия е за Европа“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПУМА БОЕЦА

    39 0 Отговор
    Ингилизите анексираха Шотландия преди векове, днес обаче шотландите' искат свободата си!

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПУМА БОЕЦА

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така им се пада !":

    Тоя път целиьо, без излишни моабети!
  • 4 Петър

    14 1 Отговор
    Правилно!
  • 5 Townboy

    23 1 Отговор
    Брегзит май ще стане Ангзит?
  • 6 Християнска Държава

    32 2 Отговор
    Шотландия иска да се отдели Ирландия иска да се отдели и то какво ще стане ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ще стане като Косово хаха.
  • 7 Реалист

    12 2 Отговор
    Добър ход за любителите на качествено сингъл малтц уиски - тъкмо бях взел да се притеснявам че ще има мито за уискито заради Брекзита.
  • 8 плевен

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "ПУМА БОЕЦА":

    На предния референдум шотландците прецениха, че Англия пуска прекалено много мляко, за да я напуснат.Сега вече циците не са две и това ги тревожи най- много. Спомнете си това, когато се наложи ЕС да им спасява икономиката, като на Гърция. А какво ще е нашето участие в това спасяване?
  • 9 Госあ

    6 1 Отговор
    Това е най логичното, което ще се случи и беше ясно от самото начало.
  • 10 подозрителен

    16 1 Отговор
    Абе гложди ме едно съмнение, че Путин е виновен.
  • 11 Уай джус мейк ьс моронс?

    16 1 Отговор
    Пак игра по ,стария еврейски закон ,,Разделяй и владей''. Каталуния сьщата работа,кюрдите сьщо,молдовците искат да се присьединят кьм Румьния. Почти всички северномакедонци с бг паспорти, половината от дьржавата е на шиптьрите. До 5 години ,ще има война в Европа,ясно е като бял Ден,само незнам искрата откьде,ще трьгне.
  • 12 12345

    3 5 Отговор
    Шотландците имат шанс колкото каталунците. Никоя "демократична" държава няма да ги подкрепи, но ако това се поиска в някоя проруска страна, това веднага ще бъде подкрепено от целия демократичен свят.
  • 13 Иван

    0 0 Отговор
    Ще има мито за уискито на острова...
    Смятам да инвестирам в ракиен казан :)
Новини по държави: