Отидете към основна версия

2 773 11

Хиляди поискаха независимост за Уелс

  • уелс-
  • независимост-
  • брекзит-
  • кардиф-
  • остеритет

Това е първото подобно мероприятие в историята на Великобритания

Хиляди излязоха по улиците на Кардиф, за да поискат независимост за Уелс в първото подобно мероприятие в историята, пише британският The Guardian.

Някои протестиращи заявиха, че са привърженици на отделянето от Великобритания през целия си живот, докато други посочиха, че Брекзит и политиката на остеритет са ги тласнали в тази посока. Скорошна анкета показа, че 12% от гражданите подкрепят самоуправлението.

Тъй като маршът завърши с предаването на националния химн на Уелс, Адам Прайс, лидер на националистическа партия, каза, че проблемите могат да бъдат разрешени по-лесно, ако решенията се вземат от нацията.

„В продължение на много години желанието ни да видим независим Уелс изглежда отдалечено. Но приливът се обръща, маршовете нарастват, а гласовете са по-силни“, каза той.

Ливелин ап Гвилим, говорител на организатора Всички под едно знаме Кимру, заяви пред WalesOnline: „Дебатът около конституционното бъдеще на Уелс се интензифицира след гласуването за Брекзит. Няколко групи вярват, че Уелс и неговия народ ще имат по-добро бъдеще като независима държава извън Обединеното кралство. Все повече хора осъзнават, че независимостта е нормална“

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: