Отидете към основна версия

11 369 30

САЩ забъркаха нов скандал в Близкия изток

  • сащ-
  • израел-
  • палестина-
  • западен бряг-
  • саеб еракат-
  • дейвид фридман

Еврейската държава има право да анексира част от Западния бряг, заяви американският посланик в Израел

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Израел има право да анексира част от окупирания Западен бряг на река Йордан, заяви посланикът на САЩ в страната, цитиран от Франс прес.

Това изказване може да засили съпротивата на палестинците срещу американския мирен план за Близкия изток, който все още не е представен. Палестинците отхвърлиха плана още преди да се запознаят със съдържанието му - до такава степен администрацията на президента Доналд Тръмп се дискредитира в очите им с подчертано произраелските според тях мерки, които е предприела до момента. Сред тях е и решението на Съединените щати да преместят през май миналата година посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

"При определени обстоятелства. . . мисля, че Израел има правото да запази част от Западния бряг, но не целия", казва посланикът на САЩ Дейвид Фридман в интервю, публикувано във в. "Ню Йорк таймс". Той предупреждава, че "последното нещо, от което светът има нужда, е слаба палестинска държава между Израел и Йордания".

"Разчитаме, че този добър план в подходящия момент ще получи положителна реакция", заявява Фридман. Пламенен поддръжник на еврейските селища в окупираните палестински територии, той обяснява, че американският план има за цел да подобри качеството на живот на палестинците, но без да осигури "постоянно решение на конфликта".

Засега няма обявена дата за представяне на мирния план на Вашингтон, но не се очаква той да отговори на основните искания на палестинците като създаването на тяхна независима държава.

Палестинците очаквано реагираха остро на изявлението на посланика на САЩ в Израел.

"Това не е пътят към мира, това е пътят към един безкраен конфликт", написа генералният секретар Организацията за освобождение на Палестина Саеб Еракат.

Лявата израелска неправителствена организация "Мир сега" предупреди в същата социална мрежа, че "анексирането на Западния бряг ще доведе целия регион до катастрофа и до реална заплаха за съществуването на Израел като еврейска и демократична държава".

Фридман е "троянски кон" на еврейските заселници, коментира още "Мир сега". Израелската НПО призова президента Доналд Тръмп да уволни посланика на страната в Израел.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.

Свързани новини