Отидете към основна версия

1 771 18

Решено! Асандж ще бъде предаден на САЩ

  • джулиан асандж-
  • уикилийкс-
  • еквадор-
  • ленин морено

Асандж е изложен на голям риск, защото президентът на Еквадор Ленин Морено предаде народа си

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият външен министър на Еквадор Рикардо Патиньо заяви пред РИА Новости, че основателят на портала „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е много вероятно да бъде екстрадиран в Съединените щати, цитира думите му РИА Новости.

"Мисля, че сега екстрадицията му е най-вероятна. Асандж вече е изложен на голям риск, защото президентът на Еквадор Ленин Морено предаде народа си. Това е рискът да бъде екстрадиран в Съединените щати и смисълът на решението на шведското правосъдие е да улесни Обединеното кралство да го изпрати в САЩ“, каза Патиньо.

Според него Вашингтон предлага на президента Морено "сигурно бъдеще". "Мисля, че той няма да може да остане в Еквадор. САЩ ще приемат него и семейството му, защото за по-малко от две години нивото на доверието на еквадорците в него е спаднало до по-малко от 15%. Той няма дори и най-малката възможност за преизбиране, но той изгражда път за десните сили да вземат властта”, каза бившият министър.

Патиньо вярва, че Морено е нарушил международните правила за убежище и човешки права, подписани от страната.

"В допълнение към конституцията на Еквадор, тези документи установяват невъзможност да бъде отнето предоставено убежище. Ако някой получи този статут, страната не може да се откаже и да върне този човек. Конституцията на Еквадор е нарушена, международните споразумения и правата на човека са нарушени. В бъдеще Морено ще трябва да отговоря за тези нарушения, които е извършил”, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини