Last news in Fakti

12 Април, 2019 08:37 4 075 42

Обвинение: Русия дърпа конците на Асандж

  • джулиан асандж-
  • еквадор-
  • уикилийкс-
  • wikileaks

Има основания да се смята, че основателят на "Уикилийкс" е бил свързан с руски хакери, които живеят в Еквадор

Обвинение: Русия дърпа конците на Асандж - 1
Снимка: Shutterstock

Има основания да се смята, че основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който беше задържан в Лондон, е бил свързан с руски хакери, живеещи в страната, съобщи еквадорският министър на вътрешните работи Мария Паула Рома на пресконференция в Кито, съобщи ТАСС.

По-късно пред радио "Сонорама" тя не изключи възможността прокуратурата да забрани на двама предполагаеми руски хакери, заподозрени във връзки с Асандж, да напускат страната.

След ареста на Асандж Еквадор арестува и предполагаем свързан с него хакер на международното летище в Кито. Според неназовани еквадорски източници, цитирани от АР, това е шведският програмист Ола Бини.

Публикация в британския вестник "Дейли експрес" твърди, че той е работил по програмното осигуряване на сайта "Уикилийкс". Цитирана от ДПА, Мария Паула Рома заяви, че "съществува план за дестабилизиране на Еквадор, който е свързан с геополитически интереси".

Асандж беше арестуван в четвъртък в еквадорското посолство в Лондон, където живееше от 2012 г. насам. След ареста си той беше признат за виновен от британски съд за нарушаване на режима на условното си освобождаване.

Той е изправен и пред потенциална съдебна битка заради опитите на САЩ да осигурят екстрадицията му по обвинения в "информационно пиратство".

Преследването на основателя на Асандж е отмъщение на американския политически елит за информацията, която той публикува, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Обвинение: Русия дърпа конците на Асандж
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пред телевизия "Дожд" Захарова заяви: "Разбира се, това е въпрос на възмездие или отмъщение от страна на политическия истаблишмънт на САЩ, който не можа да се примири с това, че информация, която преобръщаше представите на световната общност за методите на работа на законодателната и изпълнителната власт на САЩ, е била публикувана".

"Зад преследването на Асандж стои преди всичко Вашингтон, а всички останали играят второстепенни роли, това е очевидно", каза Захарова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Свободни западни кенефи

    74 10 Отговор
    Свобода за единствения истински журналист!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Боже каква смрад се носи от еврейските к

    63 12 Отговор
    Оставете журналиста на мира.
  • 6 Анти седераст

    14 55 Отговор
    Путин е виновен, че мълчи като насран и напикан едновременно докато мачкат него и свободната журналистика на запад... Обажда се да единствено да изтърси нелепото клише за "западните приятели" на Русия. Какъв неземен неандерталец.

    Коментиран от #13, #34

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТАС

    62 10 Отговор
    Естествено Путин и Русия са им виновни за всичко. Те са невинни, като агънца. Айде стига с тия масови хибридни войни. За САЩ важи поговорката "Вълка кожата си мени нрава не". Загледайте се и ще видите безкрайната им лакомия да заграбят всичко. Без значение на планините от трупове които ще оставят след себе си.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ТАС

    46 5 Отговор

    До коментар #8 от "Защити журналиста джудже кухо":

    Нали запада е демократичен, защо е нужно един "диктатор" според запада да защитава представител на "свободната" западна преса. Ако не беше толкова трагично щеше да е смешно.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 vvvvv

    50 6 Отговор
    Никой не оспори материалите и истината. А Еквадорците взеха едни пари и го предадоха. Това е разбирането за свобода на словото по англосаксонски.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Анти седераст

    40 9 Отговор
    Каква наглост - да обвиниш Русия и Путин за собствената си диктатура. Хаха.
  • 18 Гавра с труп

    6 21 Отговор
    Путин реагира като труп на гаврата.
  • 19 Хихихихи

    39 5 Отговор
    Ей, от колко време нямаше тема за вината на Русия! Браво, успокоих се!
  • 20 Ужасс

    9 25 Отговор
    Каква срам за Русия е малкият Милиционер.
  • 21 Анти седераст

    4 16 Отговор
    Не е ли седераст Милиционер, който се натиска като изоглавен да е приятел с терористичния режим на Ротшилдите на запад? Какво е седераст, ако не е точно това? Вие подкрепяте ли дебишният ахмак, дпкато ви превръща и вас, подкрепящите го, в косвени седерасти? Кажете, приятели на Запада от клуба "Путин не е идиот".
  • 22 Batushka

    26 0 Отговор
    Тоз Путин не спи ей...само золуми мисли денонощно...
  • 23 Довърши изречението

    3 9 Отговор
    Аз, путинофилът, искам Путин да е приятел на западните режими, защото....
    А) Съм прост Б) Милиционерът е по-умен от мен В) западът са демокрации и имат право да ни мачкат
  • 24 NikNay

    18 1 Отговор
    Днес май психиатрията има ден на отворените врати и бая народ са изтървали.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 някой си

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "NikNay":

    един е. Ама стига за 10
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 жалки кравари

    23 3 Отговор
    хаха тия вече къртат тъпомера, не схващат ли вече че никой не им верва за скалъпените обвинения срещу Русия, то не беше намеса на изборите в краваристан, то не беше новичок сега и това изтипосаха като уж някакво обвинение не е ясно в какво, може би че Асандж им разкри долните мръсни игри на фащ
  • 28 Kcaniba

    17 6 Отговор
    Вопиющо нарушаване на човешките права, свободата на словото и правото на свободното мнение от страната на фащ и световния корпаративен фашизъм!!!
  • 29 Москвич

    32 8 Отговор
    Това са глупости!! Просто си измиват ръцете тези от Еквадор с демонизирането отново и отново на Русия. Но това са наши руски проблеми и не знам вие българите какво се засягате от това?? Аз съм един от работещите от дълги години по газови проекти в България и искам да стопирам комунистите коментиращи тук, които се чувстват руснаци поради комунистическите си възгледи??? На какво основание??? Русия не е комунистическа страна от 28 години и постигна тази свръх ваенна мощ и икономически напредък, благодарение на неолибералният капитализъм, прокаран от партията на Путин и неговото управление. Вашите лидери от Атака и БСП да ви организират по една 3 дневна екскурзия до Москва или Петербург, за да видите новата свръх красота и прелест на тази страна, но с повечко парички в джоба, защото няма да ви стигнат нито вашите спестявания, нито спестяванията на цялата ви рода, нито пенсиите им /ако ви ги дадат/, за това.Там нищо не е безплатно и е по-скъпо от бедната България и Европа. Горе-долу цените са на едно ниво с тези в САЩ. Влезте в час и си избийте от главата карлуковската, налудничава мисъл, че Русия е комунистическа и знаенето на руски език ще ви помогне да живеете безплатно дори 3 часа, та камо ли 3 дни там. ‘’Връщайте се бързо’’ в бедна и ЗАПаднала България и не се заглеждайте по красоти, които не са по вашият комунистически джоб и няма как да ‘’СИ Я’’ позволите в този си живот.

    Коментиран от #30

  • 30 Кирпич

    8 6 Отговор

    До коментар #29 от "Москвич":

    Стига развява газовата си траба на околовръстното, че задръсти положението!!!
    Чувстваш се руснак от газовия сектор, когато ти помпят кубиците!!!
    Един истински демократ, либерал, антикомунист, завършил школото на кгб в Москва - ивоминджев.

    Коментиран от #33

  • 31 Марко Поло

    2 9 Отговор
    Джулиан Асандж, който беше задържан в Лондон, е бил свързан с руски хакери, живеещи в страната, съобщи еквадорския министър на вътрешните работи Мария Паула Рома на пресконференция в Кито, съобщи ТАСС.
    В това няма нищо чудно при положение ,че Еквадор беше сателит на СССР ,даже президента им се казва Ленин . Напомня ми за венецуелеца Карлос Чакала чието име е Илич,а на другите му двама братя Владимир и Ленин.Сега Венецуела фалира ,ще ги последват Куба , Еквадор и други страни от латинска Америка с комунистическо управление.
  • 32 некойси

    7 0 Отговор
    Жалко, властта в Еквадор се е сменила ... изглежда на власт там са американски слуги. От друга страна ... колко още щеше да изкара Асанж в този импровизиран затвор.
  • 33 Иво Инджев

    2 12 Отговор

    До коментар #30 от "Кирпич":

    След като ми се споменава името с подигравка, съм длъжен да отговоря: Да, сукалче, учил съм в Москва 5 години и видях звяра отблизо - усетих вунята от устата на мечката стръвница Русия, която се хранеше дори с плътта на собствения си народ, и това ме отврати, като ме маправи нейн мразител! Аз съм истински русофоб до мозъка на костите, а не фурнаджийска лопата като форумните плъхове тук! Мечката трябва да бъде приклещена, упоена, след което обезоръжена, като й се извадят зъбите и й се изтръгнат ноктите, за да не може вече да е заплаха за човечеството, а и за да се запушат устите на русофилите, които също са опасни индивиди с промити мозъци - русофилозомбита!

    Коментиран от #36, #41, #42

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 минджо минджев

    11 1 Отговор

    До коментар #33 от "Иво Инджев":

    вицовете и хумореските се лекуват с хапчета .Дават ги в бункера на козяк.А мечката си прави каквото си поиска и където си поиска пред оскотелите и измършавели " велики" западни талибани.Те могат само до квичът със ред сополи ред сълзи наритани в един ъгъл от мечката която се пробва въру тях както си иска.Това са реалностите .Твоето са усмивки и вицове от старите ленти.Така че вземи си дозата хапчета и после се нареди за пенсията.
  • 37 chetin

    1 0 Отговор
    EBANA MU E MAİKATA NA GRESHEN KON E İGRAL
  • 38 Тои е виновен

    5 0 Отговор
    Тои Путин дърпа конците на циреу да шпионира всички
  • 39 Гостилничаря

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Как е възможно":

    Защото навсякъде по света, включително и в "свободната" Америка единиците наистина свободни и честни журналисти, дръзнали да изкарат кирливите ризи на краварите, винаги са и ще бъдат трън в очите на Тромпета и компания!
    Всяка система е проектирана така, че да определя свои правила и всичко, което е отвъд тях се обявява за нелегално, подсъдно, предателско и т.н., без значение какво е наистина! "Свободна Америка" не прави изключение! Геноцидът, който те прилагат по света за правото на световна хегемония е в пряко нарушение на много международни документи, ратифицирани и от самите тях! Затова всичко се модифицира пред световната общественост чрез заклеймяване на неудобни хора с цел прикриване на националното предателство ("атаките" на СТЦ са ярък пример за това)!!! Сега Асандж ще бъде обявен за предател, подкопал националната сигурност на САЩ, съответно осъден и екзекутиран по най-бързия начин (по подобен начин са се развивали и нещата в т.нар. Народен съд навремето)!!! По този начин ще бъде дадено и официално предупреждение към всички други като Асандж, пожелали да се изправят срещу държавната машина и ще бъде потъпкана зад измислен параван истинската свобода на словото в световен мащаб.......!
  • 40 Яшко

    7 1 Отговор
    Краварите като бият жените и децата си ,сигурно го правят пак заради русия
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Лицето Минджев

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Иво Инджев":

    не беше ли доносник предавал колеги и приятели и за тази си дейност възнаграден с шефска служба в БТА?