Отидете към основна версия

1 716 15

Иран отхвърли категорично обвиненията на САЩ

  • иран-
  • сащ-
  • танкери-
  • петрол-
  • обвинения

САЩ незабавно отправиха обвинения срещу Иран - без никакви доказателства

Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран отхвърля категорично необоснованите твърдения на САЩ, които обвиняват Техеран, че стои зад вчерашните нападения срещу два танкера в Оманския залив, предаде "Ройтерс".

"Иран категорично отхвърля необоснованото твърдение на САЩ относно инцидентите с танкери на 13 юни и го осъжда най-категорично", се казва в изявление на иранското постоянно представителство в ООН.

"Иронично е, че САЩ, които се оттеглиха незаконно от Съвместния всеобхватен план за действие, сега призовават Иран да се върне към преговорите и дипломацията", се казва още в изявлението, цитирано от DPA. "Икономическата война и тероризма на САЩ срещу иранския народ, както и масираното им военно присъствие в региона бяха и продължават да бъдат основният източник на несигурност и нестабилност в Персийския залив", подчертава иранската мисия.

"Нито фабрикациите и дезинформационните кампании, нито безсрамното обвиняване на другите могат да променят реалността. САЩ и съюзниците им в региона трябва да спрат да подстрекават към война", се казва в иранската позиция.

САЩ незабавно отправиха обвинения срещу Иран - без никакви фактически доказателства или улики, посочи иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в Туитър. Иранският външен министър е заявявал, че Болтън, известен с крайните си позиции като противник на Иран, заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, може да подмамят президента на САЩ Доналд Тръмп да започне конфликт с Техеран.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини