Отидете към основна версия

1 834 6

Иран чака действия от ЕС

  • иран-
  • споразумение-
  • ес

Среща между представители на двете страни

Снимка: БГНЕС/EPA

Европейски представители се срещнаха с иранския замеснтик – министър на външните работи Абас Арагчи, съобщи РИА Новости.

Двете страни обсъдиха възможностите за запазване на споразумението за иранската ядрена програма. Арагчи разговаря със заместника на върховния представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини – Хелга Шмид.

Това става, след като през тази седмица петролни танкери бяха атакувани в персийския залив. САЩ обвиняват Иран за нападението, като иранските представители отхвърлят обвиненията.

САЩ вече се изтеглиха от ядреното споразумение. Все пак ЕС се опитва да запази договора.

От Иран са дали срок до юли за пълното спазване на споразумението, като в противен случай са готови да пренебрегнат ключови договорености по него. На посещение в Техеран вече бяха германският външен министър Хайко Маас и японският премиер Шинзо Абе.

ЕС в момента работи по механизъм, който да позволи търговията с Иран, въпреки американските санкции. Той може да влезе в сила през следващите няколко месеца.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Иран ще се противопостави на натиска

    Иран не води война с никого, но е готов да се противопостави на враждебните действия на други държави. Това заяви иранският президент Хасан Рохани, ци ...
    18.06.2019
    1 720
    6
  • Иран и Русия трябва да си сътрудничат повече

    Сегашната ситуация в Близкия Изток показва нуждата от сътрудничество между Иран и Русия. Това заяви иранският президент Хасан Рохани, цитиран от РИА Н ...
    14.06.2019
    2 288
    25
  • Тръмп: Иран го е направил

    Американският президент Доналд Тръмп нарече Иран "страна на терора" и добави, че отговорността на Техеран за нападенията срещу танкерите в О ...
    14.06.2019
    3 961
    30