Отидете към основна версия

4 753 43

Македонският президент: Гоце Делчев е българин

  • северна македония-
  • гоце делчев-
  • стево пендаровски

Той призова за компромисно споразумение

Снимка: БГНЕС/EPA

Гоце Делчев се е самоопределял като българин и това е исторически факт. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от Нова Македония.

Думите му са откъс от интервю по македонската телевизия „Алсат“, което ще излезе тази вечер. През миналата седмица между България и Северна Македония избухна спор, за това кога да бъде чествана паметта на Гоце Делчев.

„Има два неоспорими исторически факта и те трябва да залегнат в основата на компромис за личността и делото на големия революционер. В противен случай може да се създадат нови противоречия между нашите две държави.

Гоце Делчев се е борил за автономията на Македония. Той дори е поискал да бъде погребан в независимата македонска държава. Безспорна историческа истина е, че той се е самоопределял като българин. Безспорна историческа истина е и че се е борил за независима македонска държава. Това е формулировката и най-добре е да подпишем споразумение и да не създаваме пречки, там където ги няма. Няма как да говорим, че през 1944 г. сме се събудили като македонци, защото с този подход няма да напреднем“, заяви Пендаровски.

Македонски националисти призоваха Северна Македония да се бори за идентичността за Гоце Делчев без да се интересуват от последствията.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: