ФАКТИ.БГ

Северна Македония ще се разбере с България

Никола Димитров вярва в приятелството между двете страни

Публикувана: 26 Юни, 2019 15:55
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6073
Северна Македония ще се разбере с България
Снимка: БГНЕС/EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Министърът на външните работи на Северна Македония заяви, че смята за възможно постигането на споразумение между неговата страна и България относно идентичността на Гоце Делчев, съобщи Нова Македония.

Според Никола Димитров Северна Македония и България имат големи общи цели. За това и той смята, че е възможно да се намери решение на различни въпроси по договора за приятелство между двете страни.

„Ние споделяме много общи цели като съседи, а за това подписахме и договора за приятелство. Този договор засяга някои много деликатни исторически въпроси и за двете страни. Вярвам, че ще намерим решение за продължаване на нашето приятелство и взаимно уважение, за да продължим преследването на целите, които сме си поставили. Мисля, че ще имам възможност да разговарям с български представители по този въпрос в София“, заяви Димитров.

Той ще е в София утре сутринта, за да присъства на Черноморската инициатива. Димитров смята, че европейската интеграция на Северна Македония е важна и за българската държава.

Според него е важно да има съвместна подкрепа в този процес. Вече няколко висши македонски политици подкрепиха идеята за компромисен вариант по историческите въпроси.

Северна Македония

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ИМПЕРИАЛИСТ
1 Отговор
"Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола" /Турска поговорка/

Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове!

Коментиран от #28


Оценка:
-6 +55

Балканец
2 Отговор
Време е за Обединени Славянски Народи (ОСН).

Коментиран от #3, #7, #22


Оценка:
-21 +20

ИМПЕРИАЛИСТ
3 Отговор

До коментар #2 от "Балканец":


1. Нека сме коректни. Терминът славяни е от 17 век. Преди това има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
"СЛАВЯНИ" е популяризиран от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
2. Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Терминът е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”,(забележете думите слава и славяни!!). Императрицата търси идеологическа формула, за да оглави „славянското” множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство.
3. Copy-paste: “”…. в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността…””

Коментиран от #4, #24


Оценка:
-1 +22

Чичо Тони
4 Отговор

До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Може би грешиш. Когато прабългарите се заселват по тези земи, там има над 30 славянски племена, които не са имали държава за да "губят държавността си". Какъв е техния произход не е ясно, но те са били по тези земи. Постепенно славяните се "интегрират" в българската държава и техните племени вождове стават част от аристокрацията (благодарение най-вече на княз Борис). А каква е етимологията на думата славяни е отделен въпрос и зависи най-вече от това кой и от каква народност е произнася.

Коментиран от #5, #8, #12, #23


Оценка:
-11 +8

Балканец
5 Отговор

До коментар #4 от "Чичо Тони":


Ще обединяваме ли славяните, за по-добро бъдеще, или ще спорим за миналото и пак нищо няма да свършим? Една кръв сме! Една религия! Една писменост! Един род! Това е важното.

Оценка:
-6 +14

агент08
6 Отговор
Македония нема да се разбере с България! Скоро ще бъде албанска територия! Благодарения на краварската "демокрация"!

Оценка:
-8 +25

Ти бъди преди всичко
7 Отговор

До коментар #2 от "Балканец":


Българин.?

Оценка:
-1 +12

ИМПЕРИАЛИСТ
8 Отговор

До коментар #4 от "Чичо Тони":


--- "...kai oi kaloumenoi Boulgaroi tw kai Qrakh epitrecousi kai epanatrecousi prin gnwsqhnai autous..." - "В тая година (494 г. ! ПЕТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА !) и тъй наричаните българи в Илирия и Тракия нападаха и се отдръпваха, преди да ги забележи човек", Теофан.
--- "A.C. 499. Aristus Illyricianae doctor militiae... contra Bulgares Thraciam devastantes profectus est. Bellum juxta Zurtam fluvium consertum, ubi plus quam IV millia nostrorum... interemta sunt" - "499 г. (!). Арист, военачалникът на илирийските войски... тръгна против българите, които плячкосвали Тракия. Боят се завърза при река Цурта, където бяха убити повече от четири хиляди наши." Комес Марцелин.
--- Ето какво разказва Теофан за 538 година: "В тази година се раздвижиха в Скития и Мизия двама български княза с много българи и други."
Ако някой умник, който е чел 30 години съветска литература , седне да ми дрънка глупости, нека първо обясни - ако Българите не са местен народ на Балканите, а са пришълци от средна Азия, Приазовието или Луната, как точно ще преминат и преплуват Дунав, как ще преминат римските кастели по проходите на Стара планиня, та да се изсипят десетки хиляди в Тракия, и да унищожават елитните ромейски части ?!?! Как, другари съветски академици, как ?! С вертолети, летящи чинии, как ?!?!

Коментиран от #14, #17


Оценка:
-5 +24

Ние сме губещи дървени философи
9 Отговор
Стига с тези идеологеми, че българите са най-умните, най-стария народ, най надарените мъже, най-хубавите жени и най-хубавото сирене. Изобщо не сме най-стария народ в Европа /пълна глупост/, Франция има 200 вида сирена и това е въпрос на субективен вкус, доказано сме най-глупавите в Европа защото след Освобождението си изгонваме княза участвал във войната и си докарваме немец и неговият син които ни докарват национални катастрофи и ни вкарват в безумна война със САЩ и Англия. Защото сме много умни за това ли търпяхме 45 години да ни управляват примитиви като Тодор Живков и неговото обкръжение и като капак техните наследници станаха милионери с откраднатите от нас пари. Направо ще експлоадираме от акъл! 45 години ни тъпкаха главите, че сме най а ние сме като всички други хора, само дето сме изпуснали влака докато другите са се развивали а ние си произвеждахме боклуци които разменяхме за други боклуци от СИВ и когато осъзнахме това се оказа безнадеждно късно.

Коментиран от #10, #16


Оценка:
-17 +16

10
Този коментар е премахнат от модератор.
Балу
11 Отговор
Ние видяхме как Македония се "разбира" с България.Само ,ако им отстъпваме и имат някаква полза от нас, тогава се "разбират".След това паметта внезапно им изневерява и те се показват в целия си македонски блясък.На мен тоя маниер ми напомня на една друга етническа група.

Оценка:
-1 +28

Аззззз
12 Отговор

До коментар #4 от "Чичо Тони":


Българите никаде не са ходили ,за да идват на балканите.Траки и Българи е едно и също.:

Коментиран от #15


Оценка:
-4 +21

Менгеле
13 Отговор
Абе хора оставете ги тия македонци на мен, те стават единственно за експерименти в моите лаболатории експерементирам само с паразитни нации за да бъде хубаво бъдещето на другите.

Оценка:
-1 +6

Русенец
14 Отговор

До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Стига дрънка глупости! Дунава е пресичан много пъти пешком. Още има снимки след освобождението, как вървулица народ се вие по леда към влашко.

Оценка:
-2 +5

Русенец
15 Отговор

До коментар #12 от "Аззззз":


Слаб 2. Седни си!

Оценка:
-1 +1

Русенец
16 Отговор

До коментар #9 от "Ние сме губещи дървени философи":


Човек, съгласен съм с фактите ти, ама..... някак си много антипатриотично го докарваш, та чак ме отврати.

Оценка:
-0 +3

Чичо Тони
17 Отговор

До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Така както са го направили хуни, готи, скити, алани, авари и т.н. и т.н. Кой на кон, кой пеша, кой в каруца (тогава велосипеди не е имало:)).

Оценка:
-2 +2

бай Даньо
18 Отговор
Не разбирам защо македонците се надяват на "компромис" след като нямат никакви козове и истроическата истина е на наша страна. Тука някъде е ендгейма на македонизма и ще бъде канска глупост от наша страна да не си извоюваме интереса, а от политиците от които зависи предателство с която ще останат в историята.... Да пишат Гоце Делчев българин и толкоз за разбирането.

Оценка:
-0 +13

Ууууу
19 Отговор
ювигиус канос Исперих премина Дунав и се прибра в земитеси

Оценка:
-0 +2

Ууууу
20 Отговор
Кви азиатци ? кви хуни?кви монголци?такива има да в България но на пазара в Илиянци!

Оценка:
-2 +3

Ууууу
21 Отговор
благодарете на османците покрай тях си имаме зеноти

Оценка:
-3 +2

Мариян
22 Отговор

До коментар #2 от "Балканец":


Хаха, толкова бързо ли забравих Югославия и СССР?

Оценка:
-1 +0

Знам знам🙄
23 Отговор

До коментар #4 от "Чичо Тони":


Ми от тия 30 племена нито едно не се е казвало славяни. Всъщност не е известно името на нито едно. Но много източници и то не само гръцки и латински свързват тези племена със ски ти и сармати а някои направо ги наричат българи. А ти по прочети малко виж там откога българите са н балканите. Кога е сключва първият мирен договор, кога първият между съюзнически и т. н. Нито така наречените траки нито така наречените славяни нито така известните българи са изчезнали. Те просто са ЕДНО И СЪЩО НЕЩО. ГЕНЕТИКАТА ГО ДОКАЗВА. И забележете западната наука и източната наука в това отношение са единодушни.

Оценка:
-1 +3

Жанжак
24 Отговор

До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


И прабългарите и траките и славяните които са се смесили,са били родствени индоевропейски племена,с тази разлика че българите са били най източния клон и затова са били под властта на западнотюркския хаганат.От там са тюркските погребения и тюркските титли и имена на някои от князете(Токту,Омуртаг и д-р.).Например както през Второто българско царство,титлите са гръцки-севастократор,деспот и др.А анализът на костите открити в гробовете,които са прабългарски сочи европеидна раса,неразличими от славянските и тракийските кости.Керамиката също е една и съща

Оценка:
-0 +1

малко разум
25 Отговор
С хората живеещи в Македония няма разбиране чрез преговори и комисии. Да си учат повече албански.
На нас не ни трябват предатели на дедите си.

Оценка:
-0 +5

В е л и к и я
26 Отговор
Как е възможно да подписваме договор за приятелство с тези елементарни олигофрени .. Веднага да се анулира договора и България да заеме твърда позиция по въпросът със приемането на тия говеда в ЕС и НАТО . Да си стоят сами заобиколени само от врагове и да се насират от страх .. Да видим тогава дали толко ще се пъчат и ще се превъзнасят и ще ни прекрояват историята , пропита с кръвта на дедите ни ... !

Оценка:
-0 +6

Братя Славяни
27 Отговор
Защо ни е да гледаме 15 назад.Кой ще се разбере по добре от кръвта? Нали тя вода не става?Докато играем на хорото"разделяй и владей" което ни свирят тези с пълните диск ги ще останем разделени и без идентичност.

Оценка:
-0 +0

Ноки
28 Отговор

До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


България да си се справи с комплекса и нацизма.
Македонски народ и македонски език са съществували и съществуват и ще съществуват.
На македонците хич не ги касае България каквото и да направи
На македонците им пука за Македония, македонеца и македонските неща, другите да си се оправят включително и България с българската й пропаганда от 19 век, спряли мозъци!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери