Last news in Fakti

26 Юни, 2019 15:55 6 538 28

Северна Македония ще се разбере с България

  • северна македония-
  • гоце делчев-
  • българия

Никола Димитров вярва в приятелството между двете страни

Северна Македония ще се разбере с България - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Министърът на външните работи на Северна Македония заяви, че смята за възможно постигането на споразумение между неговата страна и България относно идентичността на Гоце Делчев, съобщи Нова Македония.

Според Никола Димитров Северна Македония и България имат големи общи цели. За това и той смята, че е възможно да се намери решение на различни въпроси по договора за приятелство между двете страни.

„Ние споделяме много общи цели като съседи, а за това подписахме и договора за приятелство. Този договор засяга някои много деликатни исторически въпроси и за двете страни. Вярвам, че ще намерим решение за продължаване на нашето приятелство и взаимно уважение, за да продължим преследването на целите, които сме си поставили. Мисля, че ще имам възможност да разговарям с български представители по този въпрос в София“, заяви Димитров.

Той ще е в София утре сутринта, за да присъства на Черноморската инициатива. Димитров смята, че европейската интеграция на Северна Македония е важна и за българската държава.

Според него е важно да има съвместна подкрепа в този процес. Вече няколко висши македонски политици подкрепиха идеята за компромисен вариант по историческите въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    55 6 Отговор
    "Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола" /Турска поговорка/

    Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове!

    Коментиран от #28

  • 2 Балканец

    20 21 Отговор
    Време е за Обединени Славянски Народи (ОСН).

    Коментиран от #3, #7, #22

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Балканец":

    1. Нека сме коректни. Терминът славяни е от 17 век. Преди това има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    "СЛАВЯНИ" е популяризиран от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    2. Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Терминът е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”,(забележете думите слава и славяни!!). Императрицата търси идеологическа формула, за да оглави „славянското” множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство.
    3. Copy-paste: “”…. в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността…””

    Коментиран от #4, #24

  • 4 Чичо Тони

    8 11 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Може би грешиш. Когато прабългарите се заселват по тези земи, там има над 30 славянски племена, които не са имали държава за да "губят държавността си". Какъв е техния произход не е ясно, но те са били по тези земи. Постепенно славяните се "интегрират" в българската държава и техните племени вождове стават част от аристокрацията (благодарение най-вече на княз Борис). А каква е етимологията на думата славяни е отделен въпрос и зависи най-вече от това кой и от каква народност е произнася.

    Коментиран от #5, #8, #12, #23

  • 5 Балканец

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "Чичо Тони":

    Ще обединяваме ли славяните, за по-добро бъдеще, или ще спорим за миналото и пак нищо няма да свършим? Една кръв сме! Една религия! Една писменост! Един род! Това е важното.
  • 6 агент08

    25 8 Отговор
    Македония нема да се разбере с България! Скоро ще бъде албанска територия! Благодарения на краварската "демокрация"!
  • 7 Ти бъди преди всичко

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Балканец":

    Българин.?
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 5 Отговор

    До коментар #4 от "Чичо Тони":

    --- "...kai oi kaloumenoi Boulgaroi tw kai Qrakh epitrecousi kai epanatrecousi prin gnwsqhnai autous..." - "В тая година (494 г. ! ПЕТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА !) и тъй наричаните българи в Илирия и Тракия нападаха и се отдръпваха, преди да ги забележи човек", Теофан.
    --- "A.C. 499. Aristus Illyricianae doctor militiae... contra Bulgares Thraciam devastantes profectus est. Bellum juxta Zurtam fluvium consertum, ubi plus quam IV millia nostrorum... interemta sunt" - "499 г. (!). Арист, военачалникът на илирийските войски... тръгна против българите, които плячкосвали Тракия. Боят се завърза при река Цурта, където бяха убити повече от четири хиляди наши." Комес Марцелин.
    --- Ето какво разказва Теофан за 538 година: "В тази година се раздвижиха в Скития и Мизия двама български княза с много българи и други."
    Ако някой умник, който е чел 30 години съветска литература , седне да ми дрънка глупости, нека първо обясни - ако Българите не са местен народ на Балканите, а са пришълци от средна Азия, Приазовието или Луната, как точно ще преминат и преплуват Дунав, как ще преминат римските кастели по проходите на Стара планиня, та да се изсипят десетки хиляди в Тракия, и да унищожават елитните ромейски части ?!?! Как, другари съветски академици, как ?! С вертолети, летящи чинии, как ?!?!

    Коментиран от #14, #17

  • 9 Ние сме губещи дървени философи

    16 17 Отговор
    Стига с тези идеологеми, че българите са най-умните, най-стария народ, най надарените мъже, най-хубавите жени и най-хубавото сирене. Изобщо не сме най-стария народ в Европа /пълна глупост/, Франция има 200 вида сирена и това е въпрос на субективен вкус, доказано сме най-глупавите в Европа защото след Освобождението си изгонваме княза участвал във войната и си докарваме немец и неговият син които ни докарват национални катастрофи и ни вкарват в безумна война със САЩ и Англия. Защото сме много умни за това ли търпяхме 45 години да ни управляват примитиви като Тодор Живков и неговото обкръжение и като капак техните наследници станаха милионери с откраднатите от нас пари. Направо ще експлоадираме от акъл! 45 години ни тъпкаха главите, че сме най а ние сме като всички други хора, само дето сме изпуснали влака докато другите са се развивали а ние си произвеждахме боклуци които разменяхме за други боклуци от СИВ и когато осъзнахме това се оказа безнадеждно късно.

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Балу

    28 1 Отговор
    Ние видяхме как Македония се "разбира" с България.Само ,ако им отстъпваме и имат някаква полза от нас, тогава се "разбират".След това паметта внезапно им изневерява и те се показват в целия си македонски блясък.На мен тоя маниер ми напомня на една друга етническа група.
  • 12 Аззззз

    21 4 Отговор

    До коментар #4 от "Чичо Тони":

    Българите никаде не са ходили ,за да идват на балканите.Траки и Българи е едно и също.:

    Коментиран от #15

  • 13 Менгеле

    6 1 Отговор
    Абе хора оставете ги тия македонци на мен, те стават единственно за експерименти в моите лаболатории експерементирам само с паразитни нации за да бъде хубаво бъдещето на другите.
  • 14 Русенец

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Стига дрънка глупости! Дунава е пресичан много пъти пешком. Още има снимки след освобождението, как вървулица народ се вие по леда към влашко.
  • 15 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Аззззз":

    Слаб 2. Седни си!
  • 16 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ние сме губещи дървени философи":

    Човек, съгласен съм с фактите ти, ама..... някак си много антипатриотично го докарваш, та чак ме отврати.
  • 17 Чичо Тони

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Така както са го направили хуни, готи, скити, алани, авари и т.н. и т.н. Кой на кон, кой пеша, кой в каруца (тогава велосипеди не е имало:)).
  • 18 бай Даньо

    13 0 Отговор
    Не разбирам защо македонците се надяват на "компромис" след като нямат никакви козове и истроическата истина е на наша страна. Тука някъде е ендгейма на македонизма и ще бъде канска глупост от наша страна да не си извоюваме интереса, а от политиците от които зависи предателство с която ще останат в историята.... Да пишат Гоце Делчев българин и толкоз за разбирането.
  • 19 Ууууу

    2 0 Отговор
    ювигиус канос Исперих премина Дунав и се прибра в земитеси
  • 20 Ууууу

    3 2 Отговор
    Кви азиатци ? кви хуни?кви монголци?такива има да в България но на пазара в Илиянци!
  • 21 Ууууу

    2 3 Отговор
    благодарете на османците покрай тях си имаме зеноти
  • 22 Мариян

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Балканец":

    Хаха, толкова бързо ли забравих Югославия и СССР?
  • 23 Знам знам🙄

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Чичо Тони":

    Ми от тия 30 племена нито едно не се е казвало славяни. Всъщност не е известно името на нито едно. Но много източници и то не само гръцки и латински свързват тези племена със ски ти и сармати а някои направо ги наричат българи. А ти по прочети малко виж там откога българите са н балканите. Кога е сключва първият мирен договор, кога първият между съюзнически и т. н. Нито така наречените траки нито така наречените славяни нито така известните българи са изчезнали. Те просто са ЕДНО И СЪЩО НЕЩО. ГЕНЕТИКАТА ГО ДОКАЗВА. И забележете западната наука и източната наука в това отношение са единодушни.
  • 24 Жанжак

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И прабългарите и траките и славяните които са се смесили,са били родствени индоевропейски племена,с тази разлика че българите са били най източния клон и затова са били под властта на западнотюркския хаганат.От там са тюркските погребения и тюркските титли и имена на някои от князете(Токту,Омуртаг и д-р.).Например както през Второто българско царство,титлите са гръцки-севастократор,деспот и др.А анализът на костите открити в гробовете,които са прабългарски сочи европеидна раса,неразличими от славянските и тракийските кости.Керамиката също е една и съща
  • 25 малко разум

    5 0 Отговор
    С хората живеещи в Македония няма разбиране чрез преговори и комисии. Да си учат повече албански.
    На нас не ни трябват предатели на дедите си.
  • 26 В е л и к и я

    6 0 Отговор
    Как е възможно да подписваме договор за приятелство с тези елементарни олигофрени .. Веднага да се анулира договора и България да заеме твърда позиция по въпросът със приемането на тия говеда в ЕС и НАТО . Да си стоят сами заобиколени само от врагове и да се насират от страх .. Да видим тогава дали толко ще се пъчат и ще се превъзнасят и ще ни прекрояват историята , пропита с кръвта на дедите ни ... !
  • 27 Братя Славяни

    0 0 Отговор
    Защо ни е да гледаме 15 назад.Кой ще се разбере по добре от кръвта? Нали тя вода не става?Докато играем на хорото"разделяй и владей" което ни свирят тези с пълните диск ги ще останем разделени и без идентичност.
  • 28 Ноки

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    България да си се справи с комплекса и нацизма.
    Македонски народ и македонски език са съществували и съществуват и ще съществуват.
    На македонците хич не ги касае България каквото и да направи
    На македонците им пука за Македония, македонеца и македонските неща, другите да си се оправят включително и България с българската й пропаганда от 19 век, спряли мозъци!
Новини по държави: