Новини

Северна Македония ще се разбере с България

Никола Димитров вярва в приятелството между двете страни

Публикувана: 26 Юни, 2019 15:55
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5651
Северна Македония ще се разбере с България
Снимка: БГНЕС/EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Министърът на външните работи на Северна Македония заяви, че смята за възможно постигането на споразумение между неговата страна и България относно идентичността на Гоце Делчев, съобщи Нова Македония.

Според Никола Димитров Северна Македония и България имат големи общи цели. За това и той смята, че е възможно да се намери решение на различни въпроси по договора за приятелство между двете страни.

„Ние споделяме много общи цели като съседи, а за това подписахме и договора за приятелство. Този договор засяга някои много деликатни исторически въпроси и за двете страни. Вярвам, че ще намерим решение за продължаване на нашето приятелство и взаимно уважение, за да продължим преследването на целите, които сме си поставили. Мисля, че ще имам възможност да разговарям с български представители по този въпрос в София“, заяви Димитров.

Той ще е в София утре сутринта, за да присъства на Черноморската инициатива. Димитров смята, че европейската интеграция на Северна Македония е важна и за българската държава.

Според него е важно да има съвместна подкрепа в този процес. Вече няколко висши македонски политици подкрепиха идеята за компромисен вариант по историческите въпроси.

Северна Македония

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ИМПЕРИАЛИСТ
1 Отговор
"Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола" /Турска поговорка/

Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове!

Коментиран от #28


Оценка:
-6 +55

Балканец
2 Отговор
Време е за Обединени Славянски Народи (ОСН).

Коментиран от #3, #7, #22


Оценка:
-21 +20

ИМПЕРИАЛИСТ
3 Отговор

До коментар #2 от "Балканец":


1. Нека сме коректни. Терминът славяни е от 17 век. Преди това има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
"СЛАВЯНИ" е популяризиран от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
2. Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Терминът е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”,(забележете думите слава и славяни!!). Императрицата търси идеологическа формула, за да оглави „славянското” множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство.
3. Copy-paste: “”…. в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността…””

Коментиран от #4, #24


Оценка:
-1 +22

Чичо Тони
4 Отговор

До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Може би грешиш. Когато прабългарите се заселват по тези земи, там има над 30 славянски племена, които не са имали държава за да "губят държавността си". Какъв е техния произход не е ясно, но те са били по тези земи. Постепенно славяните се "интегрират" в българската държава и техните племени вождове стават част от аристокрацията (благодарение най-вече на княз Борис). А каква е етимологията на думата славяни е отделен въпрос и зависи най-вече от това кой и от каква народност е произнася.

Коментиран от #5, #8, #12, #23


Оценка:
-11 +8

Балканец
5 Отговор

До коментар #4 от "Чичо Тони":


Ще обединяваме ли славяните, за по-добро бъдеще, или ще спорим за миналото и пак нищо няма да свършим? Една кръв сме! Една религия! Една писменост! Един род! Това е важното.

Оценка:
-6 +14

агент08
6 Отговор
Македония нема да се разбере с България! Скоро ще бъде албанска територия! Благодарения на краварската "демокрация"!

Оценка:
-8 +25

Ти бъди преди всичко
7 Отговор

До коментар #2 от "Балканец":


Българин.?

Оценка:
-1 +12

ИМПЕРИАЛИСТ
8 Отговор

До коментар #4 от "Чичо Тони":


--- "...kai oi kaloumenoi Boulgaroi tw kai Qrakh epitrecousi kai epanatrecousi prin gnwsqhnai autous..." - "В тая година (494 г. ! ПЕТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА !) и тъй наричаните българи в Илирия и Тракия нападаха и се отдръпваха, преди да ги забележи човек", Теофан.
--- "A.C. 499. Aristus Illyricianae doctor militiae... contra Bulgares Thraciam devastantes profectus est. Bellum juxta Zurtam fluvium consertum, ubi plus quam IV millia nostrorum... interemta sunt" - "499 г. (!). Арист, военачалникът на илирийските войски... тръгна против българите, които плячкосвали Тракия. Боят се завърза при река Цурта, където бяха убити повече от четири хиляди наши." Комес Марцелин.
--- Ето какво разказва Теофан за 538 година: "В тази година се раздвижиха в Скития и Мизия двама български княза с много българи и други."
Ако някой умник, който е чел 30 години съветска литература , седне да ми дрънка глупости, нека първо обясни - ако Българите не са местен народ на Балканите, а са пришълци от средна Азия, Приазовието или Луната, как точно ще преминат и преплуват Дунав, как ще преминат римските кастели по проходите на Стара планиня, та да се изсипят десетки хиляди в Тракия, и да унищожават елитните ромейски части ?!?! Как, другари съветски академици, как ?! С вертолети, летящи чинии, как ?!?!

Коментиран от #14, #17


Оценка:
-5 +24

Ние сме губещи дървени философи
9 Отговор
Стига с тези идеологеми, че българите са най-умните, най-стария народ, най надарените мъже, най-хубавите жени и най-хубавото сирене. Изобщо не сме най-стария народ в Европа /пълна глупост/, Франция има 200 вида сирена и това е въпрос на субективен вкус, доказано сме най-глупавите в Европа защото след Освобождението си изгонваме княза участвал във войната и си докарваме немец и неговият син които ни докарват национални катастрофи и ни вкарват в безумна война със САЩ и Англия. Защото сме много умни за това ли търпяхме 45 години да ни управляват примитиви като Тодор Живков и неговото обкръжение и като капак техните наследници станаха милионери с откраднатите от нас пари. Направо ще експлоадираме от акъл! 45 години ни тъпкаха главите, че сме най а ние сме като всички други хора, само дето сме изпуснали влака докато другите са се развивали а ние си произвеждахме боклуци които разменяхме за други боклуци от СИВ и когато осъзнахме това се оказа безнадеждно късно.

Коментиран от #10, #16


Оценка:
-17 +16

10
Този коментар е премахнат от модератор
Балу
11 Отговор
Ние видяхме как Македония се "разбира" с България.Само ,ако им отстъпваме и имат някаква полза от нас, тогава се "разбират".След това паметта внезапно им изневерява и те се показват в целия си македонски блясък.На мен тоя маниер ми напомня на една друга етническа група.

Оценка:
-1 +28

Аззззз
12 Отговор

До коментар #4 от "Чичо Тони":


Българите никаде не са ходили ,за да идват на балканите.Траки и Българи е едно и също.:

Коментиран от #15


Оценка:
-4 +21

Менгеле
13 Отговор
Абе хора оставете ги тия македонци на мен, те стават единственно за експерименти в моите лаболатории експерементирам само с паразитни нации за да бъде хубаво бъдещето на другите.

Оценка:
-1 +6

Русенец
14 Отговор

До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Стига дрънка глупости! Дунава е пресичан много пъти пешком. Още има снимки след освобождението, как вървулица народ се вие по леда към влашко.

Оценка:
-2 +5

Русенец
15 Отговор

До коментар #12 от "Аззззз":


Слаб 2. Седни си!

Оценка:
-1 +1

Русенец
16 Отговор

До коментар #9 от "Ние сме губещи дървени философи":


Човек, съгласен съм с фактите ти, ама..... някак си много антипатриотично го докарваш, та чак ме отврати.

Оценка:
-0 +3

Чичо Тони
17 Отговор

До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Така както са го направили хуни, готи, скити, алани, авари и т.н. и т.н. Кой на кон, кой пеша, кой в каруца (тогава велосипеди не е имало:)).

Оценка:
-2 +2

бай Даньо
18 Отговор
Не разбирам защо македонците се надяват на "компромис" след като нямат никакви козове и истроическата истина е на наша страна. Тука някъде е ендгейма на македонизма и ще бъде канска глупост от наша страна да не си извоюваме интереса, а от политиците от които зависи предателство с която ще останат в историята.... Да пишат Гоце Делчев българин и толкоз за разбирането.

Оценка:
-0 +13

Ууууу
19 Отговор
ювигиус канос Исперих премина Дунав и се прибра в земитеси

Оценка:
-0 +2

Ууууу
20 Отговор
Кви азиатци ? кви хуни?кви монголци?такива има да в България но на пазара в Илиянци!

Оценка:
-2 +3

Ууууу
21 Отговор
благодарете на османците покрай тях си имаме зеноти

Оценка:
-3 +2

Мариян
22 Отговор

До коментар #2 от "Балканец":


Хаха, толкова бързо ли забравих Югославия и СССР?

Оценка:
-1 +0

Знам знам🙄
23 Отговор

До коментар #4 от "Чичо Тони":


Ми от тия 30 племена нито едно не се е казвало славяни. Всъщност не е известно името на нито едно. Но много източници и то не само гръцки и латински свързват тези племена със ски ти и сармати а някои направо ги наричат българи. А ти по прочети малко виж там откога българите са н балканите. Кога е сключва първият мирен договор, кога първият между съюзнически и т. н. Нито така наречените траки нито така наречените славяни нито така известните българи са изчезнали. Те просто са ЕДНО И СЪЩО НЕЩО. ГЕНЕТИКАТА ГО ДОКАЗВА. И забележете западната наука и източната наука в това отношение са единодушни.

Оценка:
-1 +3

Жанжак
24 Отговор

До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


И прабългарите и траките и славяните които са се смесили,са били родствени индоевропейски племена,с тази разлика че българите са били най източния клон и затова са били под властта на западнотюркския хаганат.От там са тюркските погребения и тюркските титли и имена на някои от князете(Токту,Омуртаг и д-р.).Например както през Второто българско царство,титлите са гръцки-севастократор,деспот и др.А анализът на костите открити в гробовете,които са прабългарски сочи европеидна раса,неразличими от славянските и тракийските кости.Керамиката също е една и съща

Оценка:
-0 +1

малко разум
25 Отговор
С хората живеещи в Македония няма разбиране чрез преговори и комисии. Да си учат повече албански.
На нас не ни трябват предатели на дедите си.

Оценка:
-0 +5

В е л и к и я
26 Отговор
Как е възможно да подписваме договор за приятелство с тези елементарни олигофрени .. Веднага да се анулира договора и България да заеме твърда позиция по въпросът със приемането на тия говеда в ЕС и НАТО . Да си стоят сами заобиколени само от врагове и да се насират от страх .. Да видим тогава дали толко ще се пъчат и ще се превъзнасят и ще ни прекрояват историята , пропита с кръвта на дедите ни ... !

Оценка:
-0 +6

Братя Славяни
27 Отговор
Защо ни е да гледаме 15 назад.Кой ще се разбере по добре от кръвта? Нали тя вода не става?Докато играем на хорото"разделяй и владей" което ни свирят тези с пълните диск ги ще останем разделени и без идентичност.

Оценка:
-0 +0

Ноки
28 Отговор

До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


България да си се справи с комплекса и нацизма.
Македонски народ и македонски език са съществували и съществуват и ще съществуват.
На македонците хич не ги касае България каквото и да направи
На македонците им пука за Македония, македонеца и македонските неща, другите да си се оправят включително и България с българската й пропаганда от 19 век, спряли мозъци!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Джейми Карагър
Бившата легенда на Ливърпул далеч не бе доволен от представянето на защитника Алберто Морено във финала на Лига Европа и призова селекционера на тима Юрген Клоп да му потърси заместник:
Юрген, трансферен комитет, някой веднага да привлече ш***н ляв бек!"

Още бисери