Отидете към основна версия

1 622 6

Изборите в Албания започнаха с бойкот

  • албания-
  • избори-
  • напрежение-
  • призив-
  • лулзим баша

Лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша призова албанците да не гласуват

Снимки: ЕРА/БГНЕС

На фона на напрегната политическа обстановка започнаха днешните местни избори в Албания. В съботната вечер лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша призова албанците да не гласуват и каза, че опозицията ще проведе ненасилствени протести. От полицията припомниха, че в изборния ден те са забранени.

Днес албанците трябва да изберат кметове, градски съвети и местни парламенти за следващите четири години. Около 3.5 милиона албанци имат право на глас, при население от 2.9 милиона. Разминаването се получава благодарение на голямата албанска диаспора. Албанците зад граница обаче няма как да гласуват, тъй като това не е предвидено за днешните избори.

„Днешният ден потвърждава, че никой не може да си играе с народа и който посмее да отнеме суверенитета от народа, го очаква срамен край, каза премиерът Еди Рама, след като гласува в Сурел, село край Тирана, в което живее.

Управляващите социалисти са единствените кандидати в 35 от 61 общини като някои малки леви и десноцентристки партии се състезават срещу тях в останалите.

Днешните избори се охраняват много строго. Също така от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа са изпратили 174 наблюдатели. Очаква се в понеделник да дадат първоначална оценка на изборния ден.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Огромен протест в Албания

    70 хиляди души се събраха на масов протест в Албания, съобщи B92. Протестът е организиран от опозицията в страната. Протестиращите поискаха оставка ...
    09.07.2019
    1 818
    1
  • Албания: Мъж влезе да гласува с „Калашников”

    Опозицията бойкотира провеждащите се днес местни избори в Албания. В избирателна секция в Драч мъж е нахлул с автомат „Калашников” с цел д ...
    30.06.2019
    2 484
    17
  • Албания: политическата криза се изостря

    Общинските избори в Албания са всичко друго, но не и плуралистични. Опозиционната коалиция, ръководена от Демократическата партия, която е близка до Е ...
    30.06.2019
    1 594
    3
Новини по държави: