Отидете към основна версия

6 392 28

Раздор в ЕС заради мигрантите

  • ес-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • матео салвини

Провалиха се опитите за съгласие относно правилата за разпределение на чужденците, спасени в Средиземно море

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На първия ден от преговорите във финландската столица Хелзинки страните от Европейския съюз се провалиха в опита си да постигнат съгласие относно правилата за разпределение на мигрантите, спасени в Средиземно море, съобщи Die Welt.

Към настоящия момент към насърчаваната от Франция и Германия инициатива не са се включили достатъчно държави, поясни вътрешният министър на Люксембург Жан Аселборн. Освен неговата страна, подкрепа за инициативата са изразили единствено Португалия и Финландия.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини отхвърли предложенията на Германия и Франция. След вечеря на вътрешните министри на ЕС в Хелзинки, Салвини заяви, че Берлин и Париж продължават да искат Рим да бъде една от малкото страни, които поемат тежестта на бежанците. Италия, от друга страна, работи по създаването на „стабилна средиземноморска ос", за да „промени правилата и да сложи край на трафика на хора".

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер отказа коментар след първия ден на разговорите. Политикът неотдавна силно популяризира проекта и настоя за бързо споразумение.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: