Отидете към основна версия

6 358 41

В турско село: Борис Джонсън е един от нас

  • борис джонсън-
  • турция-
  • брекзит-
  • великобритания

За турските корени на консерватора започна да се говори, след като той стана кмет на Лондон

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турското село Калфат твърди, че новият британски премиер Борис Джонсън има потекло от това място в Анадола, на стотина километра от Анкара, съобщи Танюг.

Ние се гордеем много с него. За нас той е турчин от Калфат и ние винаги ще го смятаме за един от нас, заяви 65-годишният Сатълмъш Каратекин, който твърди, че е далечен роднина на Джонсън.

Техните твърдения се основават на надгробни плочи на гробището, където много фамилии имат корен "саръ" , което означава "рус". От видимите останки на гробове на предците на Джонсън, които тук са известни като Саръоглангилер, са останали няколко надгробни паметника.

Някога имаше много хора с руси коси, но те или просто умряха, или се изселиха, заяви един от жителите.

За турските корени на Джонсън започна да се говори, след като той стана кмет на Лондон, когато документален филм проучи родословното му дърво. Според твърденията преди четири поколения предполагаем предтеча на новия премиер на Великобритания Хаджъ Ахмет Ръза Ефенди бил успешен търговец, който се преселил от Калфат в Истанбул в края на 19 век. Неговият син Али Кемал, за когото мислят, че е прадядо на Борис, е роден в османската столица, пише сайтът Кликс.

Твърди се, че семейството е запазило връзките си със своя дом и семейна къща, чиито руини все още могат да бъдат намерени в Калфат, но Али Кемал продължил да развива международни връзки като журналист, дипломат и министър в правителството на последния султан. След това той се обучавал в Европа, където срещнал Винифред Брун с английско- швейцарски произход, за която се оженил в Лондон през 1903 г.

Шест години по-късно е роден, както се твърди, дядото на Борис Джонсън Осман Вилфред Кемал, който по-късно взима фамилията на баба си Джонсън. Той израснал в Югозападна Англия, където е роден бащата на Борис Джонсън Стенли през 1940 г.

Един от далечните роднини на новия премиер заяви, че е бил разочарован, когато Борис дошъл в Калфат по време на визитата си в Турция в качеството си на министър на външните работи през 2016 г.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: