Отидете към основна версия

1 668 7

Талибаните не искат да водят преговори

  • афганистан-
  • талибани-
  • преговори-
  • сащ

Атентатите в Афганистан не спират

Снимка: БГНЕС/ EPA

Талибаните заявиха, че няма да водят преки преговори с афганистанското правителство и отхвърлиха изявление на министър, че среща за такива преговори е планирана в рамките на следващите две седмици, предаде "Ройтерс", като се позова на висш талибански представител.

Вътрешноафганистански преговори ще започнат, само ако бъде обявено изтегляне на чуждестранните сили, заяви Сухаил Шахин, говорител на политическото бюро на талибаните в Катар. Вчера афганистанският министър по въпросите на мира Абдул Салам Рахими каза, че правителството ще бъде представлявано от 15-членна делегация на преки преговори с талибаните "в предстоящите две седмици".

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид каза, цитиран от AP, че няма договореност за такава среща и тя не е съгласувана с талибаните. Муджахид отбеляза, че бунтовниците ще бъдат готови за вътрешноафганистански преговори, щом постигнат споразумение със САЩ, но правителствените представители ще трябва да участват в лично качество.

Американският специален представител за Афганистан Залмай Халилзад, който в момента се намира в Кабул, изглежда споделя тази позиция. Нов кръг вътрешноафганистански преговори ще има, след като сключим договорености помежду си, написа той в Туитър. Халилзад посочи, че преговорите ще включват талибаните и "ефективен национален преговорен екип с широко представителство, включващ висши правителствени фигури, ключови представители на политическите партии, представители на гражданското общество и на жените".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: