Last news in Fakti

28 Юли, 2019 13:24 1 650 7

Талибаните не искат да водят преговори

  • афганистан-
  • талибани-
  • преговори-
  • сащ

Атентатите в Афганистан не спират

Талибаните не искат да водят преговори - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Талибаните заявиха, че няма да водят преки преговори с афганистанското правителство и отхвърлиха изявление на министър, че среща за такива преговори е планирана в рамките на следващите две седмици, предаде "Ройтерс", като се позова на висш талибански представител.

Вътрешноафганистански преговори ще започнат, само ако бъде обявено изтегляне на чуждестранните сили, заяви Сухаил Шахин, говорител на политическото бюро на талибаните в Катар. Вчера афганистанският министър по въпросите на мира Абдул Салам Рахими каза, че правителството ще бъде представлявано от 15-членна делегация на преки преговори с талибаните "в предстоящите две седмици".

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид каза, цитиран от AP, че няма договореност за такава среща и тя не е съгласувана с талибаните. Муджахид отбеляза, че бунтовниците ще бъдат готови за вътрешноафганистански преговори, щом постигнат споразумение със САЩ, но правителствените представители ще трябва да участват в лично качество.

Американският специален представител за Афганистан Залмай Халилзад, който в момента се намира в Кабул, изглежда споделя тази позиция. Нов кръг вътрешноафганистански преговори ще има, след като сключим договорености помежду си, написа той в Туитър. Халилзад посочи, че преговорите ще включват талибаните и "ефективен национален преговорен екип с широко представителство, включващ висши правителствени фигури, ключови представители на политическите партии, представители на гражданското общество и на жените".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    4 12 Отговор
    Москва не дава да се преговаря! Война до последна капка... ХЕРОИН!
  • 2 Кой68

    5 2 Отговор
    Трепане на талибаните.....
  • 3 Бай хой

    10 3 Отговор
    Талибаните с терористи не преговарят. Това сащисаните не го ли разбраха?
  • 4 Сорософреник

    6 0 Отговор
    Колеги, какви са инстрункциите? Ще преговарят ли краварските ни шефчета а талибаните, те терористи ли са или не? А атентатите същност терористични ли са или демократични?
  • 5 ФЕН

    12 0 Отговор
    Поредната безапелационна победа на западната демокрация! След САЩ, навсякъде царят мир и разбирателство! Благодарим на най - свободната нация, че разпространява демокрацията по света!
  • 6 Лекар БГ

    3 2 Отговор
    Талибани няма.Има т.нар."талиби "-ученици от по-горен клас,зубрещи Корана на изуст до полудяване. Не владеят арабски,но клатят главите и наизустяват суните.
    С тези,"преговори"не възможни. Освен от тежко въоръжени хеликоптери.
    Американците затънаха в поредното афганско блато.Като британците и руснаците преди тях.Изобщо не са в час.Ако сключат договор с пущуните-хазари или узбеки ще са против.29 народности. И купища религиозни ненормалници.
  • 7 no name no face no number

    0 0 Отговор
    Браво само не ги разбирам що не се обединят с хусите ами се мразят дано се променят нещата
Новини по държави: