Отидете към основна версия

2 555 12

Лондон трупа бойна мощ в Персийския залив (ВИДЕО)

  • великобритания-
  • иран-
  • ормузки проток-
  • персийски залив-
  • танкер-
  • гибралтар

Ескадреният миноносец "Дънкан" ще гарантира сигурността на британските кораби в района заедно с фрегатата "Монтроуз"

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Ескадреният миноносец "Дънкан", който пристигна в Персийския залив, ще гарантира сигурността на британските кораби в Ормузкия проток заедно с намиращата се вече там фрегата "Монтроуз", заяви британското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

"Свободата на корабоплаването в Ормузкия проток е от съществено значение не само за Обединеното кралство, но и за нашите международни партньори и съюзници", подчерта британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Министерството пояснява, че корабът "Дънкан" ще бъде сменен през текущата година от фрегатата "Кент". "Монтроуз" обаче ще остане в Близкия изток до 2022 г. в рамките на постоянното присъствие на британските кралски военноморски сили в региона.

Напрежението в този стратегически регион не престава да се покачва след американското изтегляне от иранската ядрена сделка през май 2018 г., последвано от връщането на тежките американски санкции срещу Техеран. В последните седмици напрежението се засили с атаките срещу петролни танкери в Персийския залив, приписвани от Вашингтон на ислямската република, която отрича да е замесена.

На 19 юли Иран задържа шведския петролен танкер "Стена Имперо", плаващ под британски флаг. Задържането стана 15 дни, след като британските власти задържаха иранския танкер "Грейс 1" край Гибралтар, по подозрение, че доставя петрол в Сирия в нарушение на международните санкции.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: