Отидете към основна версия

7 516 86

Турция: Войната в Сирия ни струва 200 милиарда долара

  • турция-
  • сирия-
  • война-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • кюрдска работническа партия-
  • башар асад

Анкара твърди, че е платила скъпо за спора си с Дамаск през последните осем години

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Сметката на Турция от сирийската криза е 200 милиарда долара. Тази оценка представя депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Ердоган Топрак.

Топрак, който е главен съветник на лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу, изтъква, че Турция е платила "скъпо и прескъпо" за спора си със Сирия през последните осем години. 120 милиарда долара са загубите от търговия, 40 милиарда долара Анкара е похарчила за сирийските бежанци, а други 40 милиарда - за сигурност, представя сметката вестник "Сьозджу".

По думите на опозиционния представител двустранните отношения не може да се водят на принципа на политика "или много се обичаме, или се мразим".

"Най-евтината война е спечелената с дипломация", казва Топрак и препоръчва Анкара незабавно да установи отношения с режима на сирийския президент Башар Асад.

"Ортадогу" пише същевременно, че военна операция на Турция на изток от река Ефрат в Сирия е въпрос на минути. Първият знак, според изданието, е бил даден с посланието от Съвета за национална сигурност, че страната "с всичката си мощ ще положи усилия за изграждането на коридор на мира". Под "коридор на мира" Съветът за национална сигурност има предвид планираната зона в Северна Сирия по протежение на турската граница, която следва да бъде прочистена от терористи.

"Турция ще премахне пояса на Кандил и ще върне района на истинските му собственици", посочва още "Ортадогу", визирайки заявената от Анкара решимост да се справи с кюрдските бойци също и в Северен Ирак.

Според в. "Тюркие" през последната година Кюрдската работническа партия, която има бази в района на планината Кандил в Северен Ирак, е понесла огромен удар върху екипа, представляващ мозъка на групировката. Това е станало със съдействието на турската разузнавателна служба МИТ, след като по силата на нов закон тя се е сдобила с правомощия да извършва операции на базата на събраните разузнавателни данни, пише изданието.

Десетки имена от списъка на издирваните терористи са неутрализирани.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: