Отидете към основна версия

1 998 7

Пхенян: Всичко е под контрола на Ким

  • северна корея-
  • ракети-
  • ким чен ун-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Северна Корея заяви, че лидерът е следил още един ракетен тест

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея съобщи, че лидерът Ким Чен Ун е следил изпълнението на нов тест на ракетна система, която може потенциално да да подобри капацитета на КНДР да нанася удари по цели в Южна Корея, включително по намиращи се там бази на САЩ, предаде АР.

Съобщението на държавната агенция КЦТА е направено ден след като южнокорейската армия заяви, че е засякла две изстрелвания на снаряди от Северна Корея в морето край източните ѝ брегове. Това е третият подобен оръжеен тест за малко повече от седмица.

Според експерти със зачестяването на тези тестове КНДР иска да повиши натиска върху Вашингтон и Сеул заради буксуващите ядрени преговори и планираните американско-южнокорейски военни учения. Те смятат, че броят на тези тестове може да нарасне в следващите месеци, ако няма напредък в преговорите.

КЦТА заяви, че Ким е присъствал на първия тест на ракетната система в сряда и е изразил задоволство от вчерашните тестове. По негови думи те са потвърдили способността на ракетите да поддържат контролирана височина, точността им при улучване на целта и взривната мощност на бойната глава.

Южнокорейското президентство заяви, че армиите на САЩ и Южна Корея са на мнение, че вчера са били изстреляни вероятно балистични ракети с малък обсег.

Южнокорейското военно ръководство заяви, че изстреляните вчера ракети са прелетели 220 км. Този обсег обхваща целия район около Сеул, където живее около половината население на Южна Корея, както и американска военна база в покрайнините на града.

В четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не се притеснява от неотдавна изпробваните от КНДР оръжия. По думите му това са били "съвсем стандартни ракети с малък обсег".

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: