Отидете към основна версия

2 410 10

Китайска интервенция в Хонконг ще бъде катастрофа

  • хонконг-
  • кари лам-
  • китай-
  • крис патън-
  • си дзинпин

Контрапродуктивно е, че китайците заплашват с "други методи", ако протестите не спрат, заяви последният британски губернатор на мегаполиса

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Последният британски губернатор на Хонконг Крис Патън предупреди, че ако Китай се намеси в мегаполиса, това би било катастрофа, и че китайският президент Си Дзинпин трябва да осъзнае, че ще бъде по-мъдро да се опита да обедини хората, предаде Ройтерс.

Контрапродуктивно е, че китайците заплашват с "други методи", ако протестите не спрат, заяви Патън пред Би Би Си.

Той предупреди, че евентуалната китайска интервенция "ще бъде катастрофа за Китай и, разбира се, за Хонконг". "Откакто президентът Си е на власт, има репресии срещу инакомислието и дисидентите навсякъде, партията контролира всичко", добави Патън.

Той призова британския премиер Борис Джонсън да поиска от съветника на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, който тази седмица е в Лондон, да убеди САЩ да приемат позицията, че евентуалната китайска намеса в Хонконг би била катастрофа.

"Силно се надявам, че макар това да продължава вече десет седмици, правителството и президентът Си ще видят смисъл в намирането на начин за обединяване на хората", заяви Патън. Той отбеляза, че в определена степен има разочарование и гняв в Хонконг от това, че властите отказват да направят някакви сериозни отстъпки, което според него вероятно ще провокира още насилие.

"Не мога да повярвам, че който и да било рационален човек на мястото на главния администратор на Хонконг Кари Лам ще се противопостави на създаването на комисия за разследване", каза Патън.

Той изтъкна явната нужда от процес на помирение. По думите му това е единственият начин да бъде сложен край на кризата и в Хонконг да се върнат мирът и стабилността.

По-рано Лам каза, че "нарушаването на закона в името на свободата" подкопава върховенството на закона.

Възстановяването на финансовия център от антиправителствените протести може да отнеме дълго време, заяви главният администратор на Хонконг на пресконференция. Лам добави, че тя самата ще бъде отговорна за възстановяването на икономиката, "след като насилието се успокои".

"Насилието, независимо дали се прилага или възхвалява, ще тласне Хонконг по път, от който няма връщане назад, и ще постави обществото ни в много тревожна и опасна ситуация", предупреди тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: