14 Август, 2019 09:16 1 750 11

Тръмп не иска да има убити в Хонконг

  • хонконг-
  • убити-
  • доналд тръмп-
  • китай-
  • сащ-
  • протести

Надявам се да има мирно решение, каза американският президент

Тръмп не иска да има убити в Хонконг - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Доналд Тръмп заяви, че ситуацията в Хонконг е "много трудна", но се надява, че кризата може да бъде разрешена по мирен начин, без никой да бъде "убит", предаде AFP.

"Надявам се, че това ще се разреши за всички, включително за Китай. Надявам се да има мирно решение. Надявам се никой да не пострада. Надявам се никой да не бъде убит", каза американският президент пред журналисти. "Ситуацията в Хонконг е много трудна. Ще видим какво ще е случи", добави Тръмп.

Продемократичното движение, което започна от началото на юни в бившата британска колония, е в сърцевината на най-тежката криза след връщането на Хонконг на Китай през 1997 г. Изправен пред масови демонстрации, които днес предизвикаха втори ден на хаос на летището в Хонконг, Китай засили заплахите си за намеса. Вашингтон вече призова вчера "всички страни да се въздържат от всякакво насилие".

До момента американската реакция беше относително предпазлива. Президентът на САЩ в началото на август каза, че Пекин "няма нужда от съвети" по въпроса, като добави, че кризата е "между Хонконг и Китай, защото Хонконг е част от Китай". В края на юли той увери, че неговият китайски колега Си Цзинпин дотогава е "действал отговорно".

Въпреки това, китайската страна все повече осъжда опитите за "намеса" на Вашингтон, първо, когато Доналд Тръмп заяви в началото на юли, че демонстрантите в Хонконг "търсят демокрация", и след това след среща между американска дипломатка в Хонконг и активисти за демокрация. След китайските протести, последвали тази среща, тонът между САЩ и Китай рязко се повиши миналата седмица, а американският Държавен департамент обвини официалните китайски медии, че са разгласили лична информация за негова жена дипломат и остро осъди "опасните" методи, достойни за "бандитски" режим.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EL chochone

    3 9 Отговор
    СЛАВА НА САЩ
  • 2 El chochone

    3 9 Отговор
    Да живее свободен Хонконг!
  • 3 Анти милиционер

    6 3 Отговор
    Защо убовахте протестърите в Ню Йорк на Окюпай уолстрийт? Гнусен еврейски режим.

    Коментиран от #5

  • 4 Анти милиционер

    8 3 Отговор
    Сорос какво общо има с Хонг Хонг, че плаща на наркомани и седерасти да се бунтуват?
  • 5 EL chochone

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Анти милиционер":

    Не обръщайте внимание на простите милиционери
  • 6 Груйо

    3 7 Отговор
    Истината е че китайският режим няма вече силата да се разправи кърваво с Хонг Конг, както той си знае. Когато танковете премазаха студентите на Тянънмън, комунистическия блок беше още силен и демократичния свят не можа да направи много. Сега ситуацията е друга. Очите са вперени в Хонг Конг и ако и без това изключително дискредитирания комунистически режим използва прекомерна сила срещу протестиращите и има много жертви, това според мен ще постави Китай в международна изолация. Нещо, което ще се отрази доста негативно на икономиката на Китай. Все пак САЩ и ЕС са огромни пазари и колкото и на някои хора да твърдят че Русия може да ги замести, това е нереално. Руснаците прогресивно обедняват и нямат покупателни способности. Русия в момента е точно една голяма бензиностанция, т.е. източник на суровини.

    Коментиран от #7

  • 7 Анти милиционер

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Груйо":

    Пий си демократичните хапчета, примитив. Западът е точно толкова демократичен, колкото Карлос Чакала е милостив. Идиот.
  • 8 mr scott

    1 1 Отговор
    Добър ден,

    Имате ли някакви финансови затруднения? Имате ли нужда от заем, за да изчистите дълга си? Ще увеличите ли финансите си? Вие сте бизнесмен, който желае да разшири компанията си. Тук ви насърчават да се свържете с истинския герой, доверието и ефективното заемане на вашия заем. Познат съм както от отделни лица, така и от правителството за нашата голяма ефективност.


    УСЛУГИТЕ ВКЛЮЧАТ:
    * Лични заеми
    * Бизнес кредити
    *
    Обновяване * Клиентски кредити
    * Автоматични заеми
    и др ..

    Изпратете ни имейл на адрес: [email protected]

    Whatsapp: +79265038734

    Сертифицирани сме,
    надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен.

    На Ваше разположение,
    Г-н Скот
    Изпратете ни имейл на адрес: [email protected]

    Коментиран от #9

  • 9 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "mr scott":

    Наистина си скот !
  • 10 Интересно

    0 0 Отговор
    Че като в С Арабия обезглавяваха с меч десетки противници на властта, то е ок. Нали са все пак дъщерна фирма на демоничния САЩ. Когато нападнаха Ирак без съгласието на ООН и съсипаха завинаги една държава и избиха стотици хиляди там, то може. Нали е в името на "демокрацията", защото и имал оръжия за масово унищожиние, които и така не се намериха. Колко ни е долно човешката политическа система и ценностно разбиране на живота.
  • 11 емо

    1 0 Отговор
    "Не искал да се пролива кръв" ,Страна в която на всеки 30 сек. грабеж, на 45 сек .изнасилване и на всеки 60 едно убийство ( може да проверите тяхната статистика е ) за съжеление нашите многознаещи това не могат да го разберат капацитет на възприемане не им позволява. дайе им сляпо и глупаво да повтарят това което с толкова много труд научили..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания