Отидете към основна версия

2 044 8

Тайван към Пекин: Нямаме нищо общо с протестите в Хонконг

  • цай ингвен-
  • тайван-
  • китай-
  • хонконг

Президентът Цай Ингвен призова Китай да не вини за ситуацията в мегаполиса "несъществуващи външни сили"

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Тайванският президент Цай Ингвен призова Китай да не вини за ситуацията в Хонконг "несъществуващи външни сили", предаде ДПА.

Тя направи това, след като Пекин обвини Тайпе, че има роля в протестите в китайския специален административен район.

"Надявам се Китай да ме чуе. Не приписвайте влошаващата се обстановка в Хонконг на несъществуващи външни сили. Не отказвайте да водите диалог с хората. И никога не правете грешни преценки, за които после може да се разкайвате в исторически план", каза Цай пред репортери.

Тя заяви това ден след като Ма Сяогуан, говорител на Бюрото по тайванските въпроси към Държавния съвет на Китай, обвини управляващата в Тайван Демократическа прогресивна партия (ДПП), че е играла "позорна роля" в последните протести в Хонконг, и предупреди Тайван да спре да се меси в работите на Хонконг.

В отговор на обвинението на Пекин председателят на ДПП Чо Цзюнтай заяви, че "ДПП не може и никога няма да направи подобно нещо".

В понеделник тайванският президент каза, че конфронтацията в Хонконг е породила безпокойство сред поддръжниците на демокрацията и свободите по света. Междувременно управляващата в Тайван партия излезе с изявление, в което се казва, че в Хонконг се извършват кървави репресии, но без участието на танкове.

Чо добави, че прилагането на формулата "една страна, две системи" по отношение на Хонконг е историческа трагедия, и призова Пекин да не започва нови военни репресии.

Вчера тайванското правителство повтори, че ще предложи хуманитарна помощ на хората от Хонконг, които потърсят убежище.

През януари Цай осъди намерението на китайския президент Си Дзинпин да приложи по отношение на Тайван същия принцип "една страна, две системи", който прилага и към Хонконг. Тя определи това като заплаха за "свободния и демократичен начин на живот" на самоуправляващия се остров.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини