Last news in Fakti

14 Август, 2019 21:00 2 039 8

Тайван към Пекин: Нямаме нищо общо с протестите в Хонконг

  • цай ингвен-
  • тайван-
  • китай-
  • хонконг

Президентът Цай Ингвен призова Китай да не вини за ситуацията в мегаполиса "несъществуващи външни сили"

Тайван към Пекин: Нямаме нищо общо с протестите в Хонконг - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Тайванският президент Цай Ингвен призова Китай да не вини за ситуацията в Хонконг "несъществуващи външни сили", предаде ДПА.

Тя направи това, след като Пекин обвини Тайпе, че има роля в протестите в китайския специален административен район.

"Надявам се Китай да ме чуе. Не приписвайте влошаващата се обстановка в Хонконг на несъществуващи външни сили. Не отказвайте да водите диалог с хората. И никога не правете грешни преценки, за които после може да се разкайвате в исторически план", каза Цай пред репортери.

Тя заяви това ден след като Ма Сяогуан, говорител на Бюрото по тайванските въпроси към Държавния съвет на Китай, обвини управляващата в Тайван Демократическа прогресивна партия (ДПП), че е играла "позорна роля" в последните протести в Хонконг, и предупреди Тайван да спре да се меси в работите на Хонконг.

В отговор на обвинението на Пекин председателят на ДПП Чо Цзюнтай заяви, че "ДПП не може и никога няма да направи подобно нещо".

В понеделник тайванският президент каза, че конфронтацията в Хонконг е породила безпокойство сред поддръжниците на демокрацията и свободите по света. Междувременно управляващата в Тайван партия излезе с изявление, в което се казва, че в Хонконг се извършват кървави репресии, но без участието на танкове.

Чо добави, че прилагането на формулата "една страна, две системи" по отношение на Хонконг е историческа трагедия, и призова Пекин да не започва нови военни репресии.

Тайван към Пекин: Нямаме нищо общо с протестите в Хонконг

Вчера тайванското правителство повтори, че ще предложи хуманитарна помощ на хората от Хонконг, които потърсят убежище.

През януари Цай осъди намерението на китайския президент Си Дзинпин да приложи по отношение на Тайван същия принцип "една страна, две системи", който прилага и към Хонконг. Тя определи това като заплаха за "свободния и демократичен начин на живот" на самоуправляващия се остров.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    7 9 Отговор
    Китайските комунисти и Руските Путинисти са от един дол вкиснати дренки.
  • 2 Хахаха

    5 8 Отговор
    Комунделите в КНР, сами се вкараха в двойно губеща розиция ... ако отстъпят, в континентален Китай хората масово ще скочат за права и свободи...2 ако смажат хората в Хонконг, икономическите загуби ще са колосални, и ще бъде повод за санкции. След погрома на Танънмън на Китай бяха наложени сурови санкции. С разпада на СССР Западът си принуди да приеме Китай, щото две големи държави да се сринат наведнъж е множко, че и ядрени. Та другаря Си, наруши правилото за 10 години управление и в пенсия, и сега Китай ще плаща, като плаща Русия за Путин или Турция за Ердоган
  • 3 Монгола

    7 6 Отговор
    Китайците като влязат в Хонконг ще се разбере кой е подстрекателите и ще им мацепят каските после!
  • 4 Кую

    7 5 Отговор
    Краварите със сигурност имат.
  • 5 Дядо Вангел

    2 6 Отговор
    На комунистите все външни врагове им се привиждат. Не могат да разберат че никой не иска доброволно да живее в извратения им строй и да се кланя на мумиите в мавзолеите.
  • 6 Нощна смяна

    6 4 Отговор
    Тайван е изконна китайска територия , въпрос на време е да си я върнат .

    Коментиран от #7

  • 7 Презвитер Козма

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Нощна смяна":

    Република Китай (Тайван) е китайска държава, по стара от Народна Република Китай и по-легитимна. Предполагам че след падането на комунизма, двете ще се обединят отново.

    Коментиран от #8

  • 8 Нощна смяна

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Презвитер Козма":

    Историята не е силната ти страна .