Отидете към основна версия

8 196 44

САЩ неофициално одобриха сделката за F-16 за Тайван

  • f-16-
  • тайван-
  • сащ-
  • сделка-
  • одобрение

Става дума за доставката на 66 броя самолети

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Администрацията на САЩ неофициално е одобрила доставката на десетки изтребители F-16 на Тайван, независимо от възраженията на Китай. Информацията съобщи телевизионният канал CNN, позовавайки се на източници в администрацията на президента Доналд Тръмп.

На 15 август Белият дом неофициално е съобщил на Конгреса на САЩ за своето решение. За да се реализира сделката, е необходимо официално обръщение на Тръмп пред Конгреса, което все още не се е случило.

По информация на хонконския вестник South China Morning Post, през ни 2019 г. тайванските власти са помолили САЩ да им продаде 108 танка M1A2 Abrams, 250 преносими зенитни ракетни комплекси FIM-92 Stinger, 1240 противотанкови ракетни комплекса BGM-71 TOW и 409 FGM-148 Javelin. По информация на изданието, още преди това Тайпе е направил заявка пред Пантагона за покупката на 66 изтребителя F-16 от най-съвременната версия V с цел модернизация на своята военна авиация.

На 5 август съответната правителствена агенция, която е част от Министерството на отбраната, разказа за решението на САЩ да продаде на Тайван танкове и зенитни системи.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини