Отидете към основна версия

3 832 17

Съветник на Тръмп потвърди интереса му към покупка на Гренландия

  • гренландия-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • покупка-
  • остров

Островът е важен от стратегическа гледна точка. Богат е на минерални ресурси

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Американският президент Доналд Тръмп се интересува от възможността Гренландия, която към момента се явява част от Кралство Дания да бъде придобита от САЩ”, каза икономическият съветник на американския президент Лорънс Къдлоу в ефира на телевизионния канал Fox News.

На 15 август вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на собственици източни, съобщи, че Тръмп е питал съветниците си дали САЩ могат да купят Гренландия. Източниците са уточнили, че нямат информация дали президентът на Щатите се отнася сериозно към темата. Някои от тях констатират, че най-вероятно Тръмп се е шегувал.

„Ситуацията търпи развитие. Разглеждаме темата. Преди много години Хари Труман – 33-тия президент на САЩ, е искал да купи Гренландия. Тя принадлежи на Дания. Дания ни се явява съюзник. Гренландия е важна от стратегическа гл.т. Районът е богат на минерални ресурси”, казва Къдлоу, който не желае да се ангажира с прогнози относно развитието на казуса. „Само отбелязвам, че президентът, който разбира от все пак от имоти, иска да се запознае с възможностите за придобиване на Гренландия”, допълва съветникът на Тръмп.

Официални представители на властите в Дания заявиха, че дадената територия е заинтересована от сътрудничество със САЩ, но не се продава. В началото на септември се очаква посещение на президента Тръмп в Дания.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Свързани новини