18 Август, 2019 20:55 3 814 17

Съветник на Тръмп потвърди интереса му към покупка на Гренландия

  • гренландия-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • покупка-
  • остров

Островът е важен от стратегическа гледна точка. Богат е на минерални ресурси

Съветник на Тръмп потвърди интереса му към покупка на Гренландия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Американският президент Доналд Тръмп се интересува от възможността Гренландия, която към момента се явява част от Кралство Дания да бъде придобита от САЩ”, каза икономическият съветник на американския президент Лорънс Къдлоу в ефира на телевизионния канал Fox News.

На 15 август вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на собственици източни, съобщи, че Тръмп е питал съветниците си дали САЩ могат да купят Гренландия. Източниците са уточнили, че нямат информация дали президентът на Щатите се отнася сериозно към темата. Някои от тях констатират, че най-вероятно Тръмп се е шегувал.

„Ситуацията търпи развитие. Разглеждаме темата. Преди много години Хари Труман – 33-тия президент на САЩ, е искал да купи Гренландия. Тя принадлежи на Дания. Дания ни се явява съюзник. Гренландия е важна от стратегическа гл.т. Районът е богат на минерални ресурси”, казва Къдлоу, който не желае да се ангажира с прогнози относно развитието на казуса. „Само отбелязвам, че президентът, който разбира от все пак от имоти, иска да се запознае с възможностите за придобиване на Гренландия”, допълва съветникът на Тръмп.

Официални представители на властите в Дания заявиха, че дадената територия е заинтересована от сътрудничество със САЩ, но не се продава. В началото на септември се очаква посещение на президента Тръмп в Дания.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    39 7 Отговор
    Изби рибата! Да купи Сомалия, Йемен и Афганистан

    Коментиран от #4

  • 2 С какви пари

    30 8 Отговор
    Като всичко им е на кредит.
    То и аз искам да купя САЩ или Русия примерно,нека Тръмп ми отпусне кредит.
  • 3 Всичко е бизнес!

    15 7 Отговор
    Да му се не види и хахото. Ами човекът ще се пробва да сади банани върху леда - в крайна сметка нали не подписа споразумението за климатичните промени.
  • 4 гост

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Тоя":

    Мислиш , че струват кой знае колко ли ?? Йемен и Афганистан в момента имат три ПЪТИ ПО-МАЛКИ икономика от България , а Сомалия даже я няма в статистиката !!!
  • 5 Бесен Язовец

    22 7 Отговор
    Краварите с какви пари ще го платят като са скъсани колкото Гаврош?
  • 6 Санкция

    21 7 Отговор
    То фащ едвам си плащат лихвите по дългът, и постоянно го увеличават, та ще си купуват Гренландия 🤣🤣🤣🤣
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 разума

    13 3 Отговор
    Ще напечатат хартийки и ще им ги дадат да си ги чукат в главата или да си купят китайска стока от Америка.
  • 9 инчхай

    6 0 Отговор
    той и баерлито гласува доверие на цв и боко защото им знаеше задкулистните игри не ако питат йосич друго ще прозвучи
  • 10 Васко Георгиев

    3 2 Отговор
    Полицаи ме склоняваха по насилствен начин да убивам чужденци по магистралите да ги ограбвам и да им нося ограбеното.
    Полицаи военни съдии и прокурори покровителстваха банди които убиваха чужденци по магистралите и ги ограбваха а митничари даваха информация кои тир е със скъпа стока и кои автомобил е декларирал голяма сума пари.
  • 11 Просто статистика

    10 1 Отговор
    Това, което не се купува с пари, се купува със страшно много пари.
    На мястото на датчаните щях да предложа на Тръмпи сделка - да, става, продаваме. Цената е $5 трилиона без коментар. В злато.
    И разговорът ще приключи.

    Коментиран от #14

  • 12 Кремлевский Карлик

    2 4 Отговор
    дали няма някакъв начин да му пробутаме и България ? Или поне Путин да ни взема официално , а не само задкулисно
  • 13 гост

    2 6 Отговор
    За сведение на всички русколизци земята в Гренландия в момента върви под 100 долара хектара и даже на тая цена никой не се натиска да купува !!! Да не говорим , че в Сибир бащицата ПОДАРЯВА по държавна програма по хектар безплатно на всеки заселил се !!! Тоест тъй като целия Сибир е 13 милиона квадратни километра или 130 милиона хектара , достатъчно е едни 130 милиона китайчета да се заселят и Сибир е техен , хахахха !! Че това са два града в Китай !!
  • 14 Джудже

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Просто статистика":

    Виж ако Гренландия беше българска, 8бр. F-16 и готово... абе по-скоро щяхме да им я дадем безплатно, а Fките пак щяхме пак да си ги платим ;-)
  • 15 Именно

    4 0 Отговор
    Нали не вярваше в глобалното затопляне? Какво стана?
  • 16 Лекар БГ

    1 1 Отговор
    Каква глупост!Дълбоко се съмнявам,че Кралство Дания ще продава нещо на Тръмп.Може и да се е шегувал.При него шегичките са редовни.
    Спам.
    Французите продават Територията Луизиана./само че,тя,по онова време е огромна и стига цак до днешната граници с Канада./
    Руският император пък продава Аляска-каква глупост и грешка.
    Години наред,начело с ген.Шърман,се провежда етническо прочистване спрямо коренното насаление на Континета.От Мексико се завоюват Невада,Калифорния,Ново Мексико,Тексас,Аризона.
    Сега и Гренландия.....апетит ли бе да го опишеш.
  • 17 НАБЛЮДАТЕЛ

    0 0 Отговор
    ОТ КАК СА СЪЗДАДЕНИ КАТО ДЪРЖАВА,САМО ГРАБЯТ И ОБИРАТ ПО-СЛАБИТЕ ДЪРЖАВИ. САЩ СА КОЛОНИЗАТОРИТЕ НА 20 И 21 ВЕК. ЩЕ СИ КУПУВАТ КАТО ДРУГИТЕ,А НЕ САМО ДА КРАДАТ БОГАТСТВАТА ИМ.