Отидете към основна версия

12 291 96

Путин предупредил Буш за 11-ти септември

  • владимир путин-
  • 11 септември-
  • сащ

Разкрития за разговорите между двамата лидери

Снимка: БГНЕС/EPA

Руският президент Владимир Путин е предупредил американския президент Джордж Буш Младши за атаките на 11-ти септември. Това пише в своята нова книга бившият анализатор на ЦРУ Джордж Биби, цитиран от РИА Новости.

Путин е говорил с Буш и го е предупредил за информация на руското разузнаване. Според нея терористични групировки в Афганистан са подготвяли дългосрочно планирана атака.

Припомня се, че Путин беше първият международен лидер, който се обади във Вашингтон след атаките на 11-ти септември. Според официални данни на Държавния департамент Путин е говорил с Буш на 10-ти септември, но тогава разговорът е бил по инициатива на американската страна. Двамата са обсъждали предстоящата им среща на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в Шанхай.

Бившият държавен секретар Кондолиза Райс вече писа в своята книга, че е имало разговор между двамата в Любляна, няколко месеца по-рано. Тогава Путин е заявил, че има притеснения от влиянието на терористичната групировка „Ал Кайда“, която готви атаки.

Тогава обаче американците не са взели в предвид твърденията, тъй като са смятали, че руските представители са натоварени от спомените си, свързани с Афаганистан.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.

Свързани новини