Отидете към основна версия

5 921 29

Ердоган: Не искам да се противопоставяме на САЩ, но...

  • сирия-
  • турция-
  • сащ-
  • армия-
  • реджеп ердоган-
  • кюрди-
  • пкк

Турция обвинява американците, че те подкрепят терористи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е приключила подготовката за евентуална операция в Сирия, предаде ТАСС.

"Ние завършихме подготовката по нашата граница. Не искаме да се противопоставяме на САЩ в Сирия/ но не можем да игнорираме подкрепата, която те оказваха на терористични организации", каза Ердоган на пресконференция, преди да замине за Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН.

Ердоган каза, че САЩ са изпращали в Сирия хиляди камиони с оръжие. "Ние не можем да купим това оръжие с пари, а вие го давате безплатно на терористични групировки", заяви Ердоган. Той критикува САЩ и за подкрепата на коалицията Сирийски демократични сили.

"В момента регионът на практика е напълно изчистен от терористите от ДАЕШ (Ислямска държава). Сега вие измислихте нова организация под името Сирийски демократични сили. В действителност тя с нищо не се отличава от Силите за защита на народа и Партия на демократичния съюз", заяви Ердоган. Анкара смята Силите за защита на народа за клон на забранената в Турция Кюрдска работническа партия.

На 7 август Турция и САЩ се договориха да създадат център за съвместни операции, чиято цел е формирането на буферна зона по границата на Сирия и Турция, която да служи като защитен пояс за турската граница. Там се планира да бъдат изпратени сирийски бежанци, приютени в Турция. Анкара настоява контролът в зоната да се извършва изключително от турската армия.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: