Отидете към основна версия

2 718 23

Европа се обърна срещу Иран

  • европа-
  • иран-
  • саудитска арабия

Европейски държави подкрепиха твърденията на САЩ

Снимка: БГНЕС/EPA

Великобритания, Германия и Франция подкрепиха САЩ в твърденията за иранско участие в атаките срещу Саудитска Арабия, съобщи Би Би Си.

Американски представители вече представиха твърдения за участие на Иран. Смята се, че страната стои в нападенията срещу петролна рафинерия в Саудитска Арабия.

Отговорност за атаката беше поета от бунтовниците -хуси. Те обаче се ползват от иранска подкрепа.

Иран отрича участие в атаката. Британският премиер Борис Джонсън, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон обсъдиха това в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

След това те излязоха с обща декларация. В нея те призоваха Иран да приеме нови преговори за възстановяване на споразумението за ядрената програма на страната.

„За нас е ясно кой стои зад тази атака, като няма друго достоверно обяснение. Провеждаме провеждането на разследване за изясняване на детайлите“, се казва в изявлението.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео благодари за подкрепата на европейските държави. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че очаква САЩ да договорят ново споразумение.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Иран иска мир в Близкия Изток

    Иран иска мир в региона на Персийския залив и Близкия Изток. Това заяви иранският президент Хасан Рохани, цитиран от РИА Новости. Той говори по вре ...
    24.09.2019
    1 378
    8
  • Иран няма да преговаря със САЩ

    Върховният лидер на Иран обяви, че страната му няма намерение да преговаря със САЩ, съобщи ТАСС. Американски медии твърдят, че президентът на САЩ Д ...
    17.09.2019
    2 066
    9