Отидете към основна версия

14 647 111

САЩ имат 20 секунди срещу руската "Циркон"

  • ракета-
  • циркон-
  • русия

"Циркон" ще може да лети със скорост над 10 000 км в час

Руският флот ще е първият, който инсталира хиперзвукова оръжейна система на своите кораби и подводници, следва от оценките на американските военноморски анализатори. Според техни предварителни данни, Русия ще завърши тестовете на новата хиперзвукова крилата ракета "Циркон" догодина, съобщава "Газета.ру", цитирайки Popular Mechanics.

"Циркон" ще може да лети със скорост над 10 000 км в час.

В същото време ракета от този тип може да се използва за нанасяне на светкавични удари по цели на сушата или ударни групи самолетоносачи, "унищожавайки ги за минути", посочва изданието.

Военноморският анализатор Х. И. Сътън, пише във "Форбс", че първото изстрелване на ракетата "Циркон" от подводница е планирано за следващата година.

Според него тестовете ще се проведат с новата многоцелева ядрена подводница на руския флот К-561 "Казан". Сътън вярва, че Русия е много напреднала в технологията за създаване на хиперзвукови ракети и ще бъде първата страна, която е способна на реална бойна употреба на хиперзвуково оръжие.

Хиперзвуковото оръжие лети към целта със скорост от 5 до 10 Мах. Крейсерната скорост на "Циркон", според Popular Mechanics, ще бъде около 8 Мах.

Ракетата лети на височина 30-40 км, където въздушното съпротивление е ниско. Такава височина на полета може значително да увеличи обхвата и скоростта на ракетата. Предвижда се да се замени тежката противокорабна ракета P-700 "Гранит" с тази.

Според Popular Mechanics, "Циркон" е двустепенна ракета.

Предвижда се хиперзвуковите ракети "Циркон" да бъдат включени във въоръжението на ядрените подводници от пето поколение на проекта "Хъски".

Такива ракети ще бъдат включени и в обхвата на оръжията на тежките ядрени ракетни крайцери "Петър Велики" и "Адмирал Нахимов" на проект 1144 "Орлан", както и подводниците "Проект 885М".

Мултифункционален радар SPY-1, монтиран на крайцери и разрушители на ВМС на САЩ като Ticonderoga и Arly Burke, според Popular Mechanics, ще може да открие "Циркон" на разстояние не повече от 192 мили.

В този случай времето от момента, в който обектът е открит до откриването на огън от противоракетните ракетни системи за корабите на ВМС на САЩ ще бъде не повече от две минути.

Именно през този период бойните екипажи ще трябва да класифицират целта, да я заловят по един или друг метод и да открият огън, за да атакуват "Циркон" в зоната на съответната система за ПВО.

От друга страна, ако "Циркон" в непосредствена близост до целта от голяма надморска височина премине в режим на пикиране и след това продължи полета си на изключително ниска височина, тогава вероятността подобна цел да бъде унищожена от практически всеки флот на света ще бъде нулева.

В този случай "Циркон" ще лети на височина около 60 метра, а обхватът за откриване и стрелба с радари на корабите на ВМС ще бъде само 34 мили.

При този сценарий на бойните екипажи на атакувания кораб остават по-малко от двадесет секунди, за да уловят целта, да открият огън и да ударят "Циркон" поне на близката граница на засегнатия район. Такива интервали от време правят успешното унищожаване на хиперзвукова цел много малко вероятно.

Въпреки това, не всичко е загубено, според Popular Mechanics, отбелязвайки, че може се да увеличи времето, като се постави електронното оборудване на по-голяма надморска височина. Това ще позволи откриването в значително по-големи граници.

Друга полезна мярка, според Popular Mechanics, е автоматизирането на отбранителната система на кораба, което позволява на изкуствения интелект да реагира на ракетните заплахи автоматично, без участието на човек в контролния цикъл.

Това обаче е "рисковано предложение, ако се водят военни действия, където може да присъстват граждански кораби и самолети".

Според автора на материала, "Циркон" е много трудно да се контролира при такива високи скорости. В този случай, според изданието, са възможни сериозни грешки.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания