Last news in Fakti

21 Април, 2020 10:48 9 957 64

Руската ракета „Циркон” може да пробие самолетоносач

  • циркон-
  • русия-
  • сащ-
  • самолетоносач-
  • ракета

Това е заплаха за всеки един флот в света

Руската ракета „Циркон” може да пробие самолетоносач - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските хиперзвукови противокорабни ракети "Циркон" представляват сериозна заплаха за всеки флот и са в състояние да "направят дупка в самолетоносач" - дори без ядрена бойна глава, според американското издание National Interest. Американското издание обърна внимание на скоростта на "Циркон".

„Полет със скорост над 5 Machs ще осигури толкова много кинетична енергия, че дори пълна с бетон бойна глава ще предизвика мощна експлозия, когато удари земята или направи дупка в самолетоносача“, подчертава авторът на статията. Освен това изданието припомня, че е „изключително трудно“ да се защитава срещу хиперзвукови оръжия поради тяхната маневреност. „Това е като изстрелване на куршум в куршум“, се казва в публикацията. Изданието също така отбелязва, че с „Цирконите“ ще бъдат оборудвани най-новите руски подводници от проекта «Ясен», които могат да бъдат незабелязани няколко месеца под вода. Авторът на статията нарича комбинацията от "Циркон" и подводници от проекта «Ясен» „мълчаливият убиец“.

По-рано стана известно кога ще се проведат първите тестове на Циркона с ядрени подводници от проект 885M. В началото на януари най-новата руска хиперзвукова ракета „Циркон“ беше изпитана за първи път от кораб - фрегата на проект 22350 Адмирал Горшков. След няколко изстрелвания от фрегата „Адмирал Горшков“, „Циркон“ планира да изстреля от главната подводница на проект 885 (код „Пепел“) Северодвинск. Освен това за 2020 г. се планира стрелба с "Циркон" от многоцелева подводница на проект 885M Казан.

В допълнение, с най-новите хиперзвукови ракети „Циркон“ ще бъдат снабдени големият противоводен кораб (БПК) на проект 1155 маршал Шапошников и многофункционалната подводница на проект 949А (Антей) Иркутск, която се модернизира за руския Тихоокеански флот. Предвижда се също цирконите да бъдат поставени на подводниците от пето поколение на Хъски. През февруари 2019 г. руският президент Владимир Путин, изказвайки се със съобщение до Федералното събрание, обяви, че най-новата руска хиперзвукова ракета „Циркон“ ще има скорост над 9 Мах и обхват над 1000 км, пише Блиц. В същото време, според западните експерти, реалната скорост на Циркона е 11 хиляди километра в час, което е почти два пъти по-бързо от очакваното.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    13 56 Отговор
    На мультик може.!

    Коментиран от #26

  • 2 Townboy

    53 10 Отговор
    Коронавирусът проби вече два.
  • 3 габровец от варна

    75 10 Отговор
    Такааа!Краварите да се изкажат по темата.

    Коментиран от #16

  • 4 Бесен язовец

    27 64 Отговор
    Стига да не се взриви в момента на изстрелването.

    Коментиран от #23, #48

  • 5 наакано краварче

    78 16 Отговор
    ха ха, толкова милиарди за самолетоносачи... и ся трябва да стоят на 1000 км от руската граница

    Коментиран от #17, #61

  • 6 каквото почукало такова се обадило

    59 7 Отговор
    журналистите от китайското издание Sohu:

    Всъщност най-сериозната военна сила на руския флот е „скрита под вода“ — това са истински подводни „вълчи глутници“ от ядрени подводници със стратегическо предназначение.

    Отказвайки се от изграждането на големи повърхностни военни платформи, Русия продължава да разработва ключовото си направление — собствен подводен флот, основните сили на който сега са подводниците от клас „Тайфун” и подводниците от ново поколение „Борей”. Докато повече от дузина нови ядрени подводници се строят в корабостроителниците, инженерите са заети с разработването на подводницата от следващо поколение от серията Хъски.
  • 7 тъжно соросче

    37 7 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 8 no name no face no number

    52 6 Отговор
    Да ги топи всичкоте боклуци убиващи невинни по цял свят по лъжливи поводи
  • 9 Garrincha

    30 4 Отговор
    Стана - "Go home, cowboy" или "Leave, peacekeeper" !
  • 10 Ффгх

    15 41 Отговор
    Това издание нешънъл интересът е руско, а не американско. Спрете да лъжете!!
  • 11 витанов

    43 6 Отговор
    Е няма нужда да ги пробиват тия безполезни американски курита струващи трилиони....то един нищо и никакъв вирус ги проби и ги издъни направо и всичките им корита са закотвени и под карантина или с освободен екипаж
  • 12 Неучуден

    37 2 Отговор
    И на двете страни балистичните ракети при полета след апогея си стават хиперзвукови . Въпросът , след това , е в насочването и затова точността им е 200-300 м. За прецизното насочване пречи плазмата около движещото се с хиперзвукова скорост средство във въздушната среда. Руснаците явно са намерили решение , но и американците , според руснаците , скоро ще го намерят . Просто сдържащият мир се качва с едно стъпало нагоре.
  • 13 898

    23 1 Отговор
    "В дoпълнeниe, c нaй-нoвитe хипeрзвукoви рaкeти „Циркoн“ щe бъдaт cнaбдeни гoлeмият прoтивoвoдeн кoрaб (БПК) нa прoeкт 1155 мaршaл Шaпoшникoв и мнoгoфункциoнaлнaтa ....."
    Факти вие виждате ли какво преписвате?Какъв е този" противоводен кораб"?!? Сигурно има и противоземен танк!
  • 14 ASD

    32 6 Отговор
    Куршум срещу куршум е лесно те летят с свръхзукова скорост. "Циркон" е хиперзвукова ракета и достига 10-15хскоростта на звука.

    П.П.
    Хиперзвуковите ракети са интелигентния отговор на Русия в оръжейната надпревара започната от със САЩ. Цената на една ракета с ядрен заряд е несравнима с авионосна група кораби.

    Идеята за многоброен флот изграден от малки , но много добре въоръжени и евтини кораби е печеливша стратегия спрямо доктрината за големите авионосните групировки и десантни кораби използвани за "налагане на демокрация". В допълнение разгръщането на наземни противокорабни комплекси с ракетата "Циркон" създава обширни зони свободни от американско влияние.

    Коментиран от #37, #55

  • 15 Лелееее

    30 7 Отговор
    Сега хамерските “Експерти” ще обявят , че такава ракета не съществува , ще се “ посмеят”,
    ще смачкат всички с “великата “ си натовска армия , и накрая ще отидат за още тоалетна хартия - ей така , за всеки случай , да има ...

    Коментиран от #33

  • 16 free man

    14 25 Отговор

    До коментар #3 от "габровец от варна":

    И какво като се изкажат краварите,ушанките,или който и да е друг?На какво злобееш?.Че някои убийци създали нещо за масови убийства,вместо нещо за доброто на хората.Що за олигофрени населяват земята...Правете любов,а не война,хора!

    Коментиран от #63

  • 17 00000014

    28 2 Отговор

    До коментар #5 от "наакано краварче":

    И да се озъртат на 1000 км в открит океан. Вечно с памперси -- ще станат като ездачи.
  • 18 А така

    27 6 Отговор
    Чудно!? Още няма вой на американски подлоги , нямат какво да кажат... Цирконът ги плаши дори в съня им
  • 19 А така

    14 4 Отговор
    Чудно!? Още няма вой на американски подлоги , нямат какво да кажат... Цирконът ги плаши дори в съня им

    Коментиран от #36

  • 20 Сладък лейтенант Грюбер от СС

    18 23 Отговор
    Това наистина е така, но пита се в задачата ще остане ли живо същество в Русия до 6 месеца, което да издаде заповед за изстрелване на ракетата и вторият ми въпрос е, на този самолетоносач нали не мислите, че ''въоръжението'' ще е от ''каубои на коне с по два патлака на колана''...?? Третият ми въпрос е, ако все пак остане живо същество в Русия - ще има ли право да отиде някъде по-далеч от 100 метра от дома си и ще води ли кучето на разходка??

    Коментиран от #24

  • 21 Лъжльото

    11 26 Отговор
    Света се тресе от един корона убиец, а те разработват ли разработват все нови и нови мега супер хипер оръжия ! Направо не е за вярване !
  • 22 От борд до борд

    31 5 Отговор
    Руската стратегия да се залага на ракети и подводници датира още от времето на Хрушчов,когато само СССР за определен период години имаше междуконтинентални балистични ракети. Хрушча считаше ,че при неизбежната световна война надводните кораби са силно уязвими от ядреното оръжие,което само по себе си беше вярно. Само,че......световната война не се случи,а американците 40-50 години успешно използваха самолетоносачите си да ги прикарват до бреговете на непослушни държави и да изнасят демокрация. Самолетоносач беше практически невъзможно да бъде потопен с конвенционални средства защото беше пазен от сюрия надводни кораби,самолети и подводници. Сега палачинката пак се обръща. Вече ще е по-трудно да се изнася демокрация със самолетоносачи. Ако например Садам или Кадфи имаха такава руска ракета Буш надали би имал възможност да се шматка на самолетоносача "Линкълн" в Персийския залив и да прави шоу по обявявяне края на войната от 2002г. - просто коритото щеше да е на дъното на залива изтърбушино от борд до борд.

    Коментиран от #35

  • 23 Хахахаха

    18 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен язовец":

    Твоята ракетка се взривява още в началото, затова жена ти ходи у комшията.
  • 24 мамин сладък

    25 5 Отговор

    До коментар #20 от "Сладък лейтенант Грюбер от СС":

    Да си чувал за ръката на мъртвеца ? Даже жив руснак да не остане , пак ще потопят Атлантида / краварника /.
  • 25 Руски пияница

    12 18 Отговор
    А пък нашия единствен самолетоносач Кузя си се проби и без ракета.
  • 26 Опаааа

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Я си кажи защо мразиш руснаците😁кажи как те онодиха двамата московчани, в махалата те знаят че си от новите полове.
  • 27 Дон Чико

    15 1 Отговор
    Със здраве да ги потопяват, аз самолетоносач нямам, през корнишона ми е.
  • 28 Няма да коментирате

    7 15 Отговор
    Олигота! Вие всички дали за или против Русия сте идио.ти. Колко пъти сте ходили там или Китай или Америка или било то Африка. Да, получовеци са блядовете, но това мога да го кажа аз а не вие компютърни измекярчета...
  • 29 pbdan

    15 3 Отговор
    Интересно колко ли ще бъде дупката в самолетоносача с ядрена бойна глава? Сигурно по-голяма от самия него.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Kcaniba

    20 8 Отговор
    фащ е исполин на глинени крака
  • 32 fatal bazooka

    11 8 Отговор
    То няма лошо в това са първи факт !!!!Ами Др.П. да вземе малко да модернизира болниците.Да се погрижи за бедният и нещастен народ .Има още градове къщите с външна тоалетна,не знаят какво е интернет , пълна мизерия .......😝
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ЦРУ

    11 18 Отговор
    А пък руският коронавирус ТРЪШНАЛ на 15 000 салдати / без хипер...супер...мега ….т.н. ракети /…….а от днес на борсите НЕФТА / 40 % от приходите на Раша / е със ОТРИЦАТЕЛНА ЦЕНА / плащаш .за да ти вземат нефта / …..МЪКА.....Рейгън ги накара да ядят пушки.....Тръмп - хиперзв. ракети....и пиейки нефт
  • 35 Ххх

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "От борд до борд":

    Все пак по съветско време руските щурмови подводници бяха въоръжени с противокорабните ракети Гранит - далечина на полета 500 / 600 км., бойна глава - конвенционална 750 кг., които бяха с основно предназначение борба с американските авионосни съединения. В реална бойна ситуация трудно би могло да се прогнозира какво би станало и дали с тези ракети щеше да бъде потопен самолетоносач. Но ако една не би била достатъчна, две три може би биха свършили работа, ако разбира се не бъдат неутрализирани от корабите на ескорта.

    Коментиран от #54

  • 36 Гражданчето

    7 12 Отговор

    До коментар #19 от "А така":

    Затова пък руските подлоги изпадат вече в душевен оргазъм от новите серии на ''Мультфилм''...и едните и другите сте подлоги, достойни за презрение, аз да ти кажа.
  • 37 Роко

    11 19 Отговор

    До коментар #14 от "ASD":

    Една малка подробност ракетата Циркон съществува само в болния мозък на Путин и малоумните му фенове. Доктрината с малките евтини корабчета е добра за бедни държави колкото да се каже че имат флот. Имаш ли идея какво включва една авионосна група в бойни условия? Не нали. Теоритично всеки самолетоносач може да бъде потопен, но това не става толкова лесно и отговора ще бъде ядрен удар по държавата позволила си такава глупост

    Коментиран от #41

  • 38 К.С.Б.

    6 2 Отговор
    Може...ако не се разпадне още в шлюза! 😂
  • 39 Цеко Цирконя

    9 7 Отговор
    Ха ха ха аве тая ракета Циркон много страшна . Ще ударят самолетоносач с чертежа и голяма дупка ще направят.


    National Interest
  • 40 руска измет

    12 10 Отговор
    Бая време мина от както не бяхме чели за руските анимационни ракети.
  • 41 pbdan

    11 2 Отговор

    До коментар #37 от "Роко":

    Едва ли държава без ядрено оръжие би се осмелила да потапя самолетоносач. Той обаче е нападателно оръжие и има значение (политическо) къде се намира. Едно е в Мексиканския залив, друго е в Балтийско или Китайско море.

    Коментиран от #51

  • 42 Jessy James

    7 7 Отговор
    Ние като се приберем обратно в САЩ от БГ се чудим как да прахосаме още пари и с какво още да си угодим за да продължи купона, а тия гладни алкохолици и с€рс€ми с ватенките се чудят как и с какво развалят веселбата, хем гладни, хем никой не ги €б@ва за нищо ама те се натискат зорлем за шамари. Е как да уважаваш подобен колхознически манталитет.
  • 43 Behemoth

    7 8 Отговор
    Е те самолетоносачите не са правени за война с Русия а за тероризиране на бананови държави със суровини...никой не би посмял да се ебава с най голямата ядрена сила използвайки плаващи летища...
  • 44 Ще видят зор

    11 5 Отговор
    Да прав си. В широкомащабен конфликт между велики сили самолетоносочите макар и трудно са уязвими и от конвенционално олъжие,но така се случи,че 50 години не бяха подлагани на проверка. Самолетоносачите през последните 50 години просто бяха продължение на британската политика от 18-19 век,т.е. дипломацията на канонерките - прикарват коритата я до бреговете на Индия,Китай,Африка или Латинска Америка и непослушковцити започваха да слушкат. Ако някой абориген се опънеше в повечето слечаи успешно му набиваха канчето. Случваше се все пак големи кораби на неоколонизаторите да пострадат - английският "Шефилд" и израелският "Ейлат" избълбукаха точно от противокорабни ракети. Ако Русия реши да продава тия ракети, канонерките - износители на демокрация ще видят зор.
  • 45 До посолството на фащ

    1 7 Отговор
    Е може и да може,но идиотизма на оня жълтият от фащ може ли да го пробие ?

    Коментиран от #47

  • 46 Андрешко

    9 2 Отговор
    Не ми се правете на фили и фоби, всички сте антибългари! Най-хубавото ще е да насочат една такава ракета към сградата с 240-те КЪРЛЕЖА вътре, та да можем да я оценим по достойнство!
  • 47 До посолството на русня

    6 7 Отговор

    До коментар #45 от "До посолството на фащ":

    Ако русня е силна, нямаше постоянно да подскачат, цвърчът и врещът. Вместо това, стават болезненно банални, та чак досадни.

    Коментиран от #57

  • 48 някой си някъде

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен язовец":

    дали ще се взриви или не ти незнаеш и няма как да знаеш ами виж поинтересувай се за обещаните самолети за България от господарите АМЕРИКАНЦИ дет всички болести и размирици идват от там ако бяха РУСНАЦИТЕ щяхме да имаме всички военни техники ама не господарите ще продадът нявга
  • 49 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    14 -ТЕ САМОЛЕТОНОСАЧА НА САЩ МОЖЕ ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ ,НО КАКЪВ БИ БИЛ -ИЛИ БИ БИЛ- МОТИВЪТ ??? ТОЛКОВА СА ОБВЪРЗАНИТЕ ФИНАНСОВИТЕ ЦИОНИСТО СЕМИТО БАНКЕРИ В СВЕТА , ЧЕ НЯМА ДА СИ ПОСЕГНАТ ЕДИН НА ДРУГ -НИКОГА !!! ИЗТОКЪТ НЯМА ДА СЕ ПРЕДАДЕ НА СЕМИТИТЕ ,А ДНЕС ГИ ПРЕВЪЗХОЖДА ...ДОРИ ПРИ -" КУРО НА ВИС " ЕПИДЕМИИТЕ !!!!!!!!

    Коментиран от #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Роко

    2 6 Отговор

    До коментар #41 от "pbdan":

    Няма никакво значение къде е самолетоносача атаката по него е акт на агресия и като на такъв ще му бъде отговорено ако се наложи и с ядрен удар. По принцип всяка морска държава има противо корабни ракети (въпросната Циркон дори да приемем че съществува не е такава) както и всяка от тях има средства за защита от тях.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Роко

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "ПЕНКО":

    А бре Пенко семитите ако не знаеш са източен народ. А ако под изтока имаш предвид руснаците те само преди седмица свалиха гащите и се хванаха за палците пред семитите (саудитите също са семити). То и в Рассия банковото дело, златодобива, пътното строителство (а бе навсякъде където падат пари) се управляват от семити
  • 54 Христо

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "Ххх":

    8-9 попадения са нужни за да се потопи самолетоносач ,не 2 или 3 . Изчислено е .


    Само че ракети Гранит или Оникс не са в състояние да ударят самолетоносач дори ако бъдат изстреляни 30 наведнъж.

    Коментиран от #59

  • 55 Овцевоз от Того

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "ASD":

    Къде го купи тоя кокс ,венецуелски ли е .


    Много е як. Направо те е занитил.

    Ама ракета Циркон ,която лети с 10-15 000 км.ч. или даже до 27 маха ,просто няма -там е проблема и цялата ти военна доктрина се срути като къщичка от карти.

    А иначе беше много хубава .
  • 56 nemo

    2 1 Отговор
    "Циркон" поразява самолетоносач!
    https://www.youtube.com/watch?v=MmkoLkPoyQA
  • 57 Защо си...

    0 3 Отговор

    До коментар #47 от "До посолството на русня":

    ....толкова елементарен ?
    Ти и всички като теб които реагирате така,все есно по калъп са ви правили.
    От лодката да паднете, водата не ще уцелите.
    Значи щом открито мразя фащ,то тогава трябва да обичам русия.Така ли ?
    Дано поне знаеш значението на риторичният въпрос.
  • 58 Тъжни комунисти

    3 0 Отговор
    Ем те хуу правят ракети секи ден, ам кога прекарат ток на цилия си народ,че има някои дет още си мислят че е втората световна или изобщо не знаят за нея
  • 59 Ххх

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Христо":

    Много "голям разбирач" си, на теория. Оникс са противокорабни, но са по - лек тип ракети. Гранит са по - тежки. Както ти написах, бойната и глава е 750 кг. И зависи къде ще уцели самолетоносача. Така че, недей да си толкова сигурен. И англичаните надали са предполагали, че техният кораб Хууд ще бъде потопен с един снаряд от Бисмарк, само че се е случило, защото немския снаряд е взривил боеприпасите на англичаните. А и за това колко ракети биха достигнали разсъжденията ти са абсолютно детински. Обективен човек не може да предполага какво точно би се случило в реална бойна обстановка. Видяхме какво свършиха американските зенитни системи при нападението над саудитската рафинерия - реално нищо. Така че, недей да си толкова сигурен, че зенитните системи на ескортиращите самолетоносача кораби задължително ще свършат нещо, ккамо ли пък всички изстреляни ракети по самолетоносача да бъдат поразени.

    Коментиран от #64

  • 60 Гогата

    1 0 Отговор
    Ми хайде да пробие, чакаме.

    Коментиран от #62

  • 61 КефаЦенаНяма

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "наакано краварче":

    Точно заради тази ракета,американците замразиха строителството на третия самолетоносач от вида Ford CVN-80 USS Enterprise,защото се оказва,че това са просто големи мишени!Макар че...нищо чудно да го спряха,защото CVN-79 USS J.F.Kennedy прехвърли многократно бюджета си и достигна $11,3 милиарда(реално са били дори $14 милиарда),като както той,така и предшественика му,първия от серията CVN-78 USS G.R.Ford(официална цена-$13,3 милиарда),имат огромни проблема с новия си електромагнитен катапулт!
  • 62 КефаЦенаНяма

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Гогата":

    Какво чакаш,бе?!!!Моли се никога да не се случва да разберем,аджаба,кой е по-по най-САЩ ли,Русия ли!!!Защото стане ли,бъди сигурен,че победител няма да има.Нито теб ще те има,нито мен...
  • 63 В.Г.З.

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "free man":

    То щото самолетоносачите са отбранително оръжие, нали?
    За доброто на кого?!?
  • 64 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Ххх":

    Арабските пво системи нямат нищо общо с американските! Американците имат имперски флот и той е с приоритет! Виж с какви ракети за ПВО разполага флота и какво прави с SM-3!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания