Отидете към основна версия

820 6

Европа трябва да отделя повече за отбрана

  • марк рюте-
  • нато-
  • европа

Марк Рюте призова европейските държави да подкрепят НАТО

Снимка: БГНЕС/EPA

Европа трябва да повиши своите разходи за отбрана. Това заяви холандският премиер Марк Рюте,цитиран от Euro Active.

Според него Европа няма алтернатива на своето сътрудничество със САЩ. Премиерът на Холандия смята, че Европа трябва да реализира призива на американския президент Доналд Тръмп за повече средства за отбрана.

„Европа трябва да направи повече, за да гарантира своята сигурност. За да защитим НАТО, трябва да разберем призива на американския президент Доналд Тръмп за повече разходи за отбрана.

Може и да не ни харесва, но дните, в които Европа отделяше минимални разходи за отбрана и се възползваше от американска защита, вече приключват. Ние трябва да поддържаме своите партньорства“, заяви Рюте.

Страните от НАТО се съгласиха да повишат разходите си за отбрана до 2% от своя БВП през следващите 5 години. Според Рюте е важно Европа да покаже повече подкрепа към НАТО в условията на нарастващото влияние на Русия и Китай.

Според Рюте, Холандия планира повишаване на военните си разходи с 24%, което обаче ще доведе до разходи от 1.2% от БВП. Той призова за по-бързи действия от страната на правителството.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Северна Македония постигна повече от Албания

    Северна Македония постигна повече от Албания в реформите за европейско присъединяване. Това заяви холандският премиер Марк Рюте, цитиран от Дойче Веле ...
    03.10.2019
    2 189
    2
  • НАТО призна руските успехи

    НАТО е изправен пред нарастваща технологична конкуренция от страна на Русия. Това заяви генералният секретар на групата Йенс Столтенберг, цитиран от Р ...
    27.09.2019
    4 891
    34
Новини по държави: