Отидете към основна версия

5 209 54

Ердоган: Армията ни ще е в Сирия „докрай“

  • сирия-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • армия-
  • докрай-
  • операция

Турция няма да спре да изкоренява терористичните организации в Сирия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще продължи военната си операция срещу кюрдите и "Ислямска държава" в Северна Сирия, въпреки получаваните критики от партньорите в НАТО.

"Турция няма да спре да изкоренява терористичните организации в Сирия", посочи Ердоган пред репортери по време на визита в Баку. Той добави, че Турция възнамерява да проведе "напълно" военната операция до "самия ѝ победен край" и "да завърши това, което сме започнали", предаде БНР.

"Ние сме решени да продължим операцията докрай, без да обръщаме внимание на заплахите. Битката ни ще продължи, докато не бъде постигната окончателна победа", подчерта той. Ердоган също така нападна Европейския съюз и Арабската лига заради критиките им към турската военна операция и поиска международни средства за плановете на Анкара за "безопасна зона" в североизточна Сирия. Той се присъедини към президента на Съединените щати Доналд Тръмп в обвинението към кюрдските сили за освобождаване на затворници от "Ислямска държава".

По-рано този месец турският президент призова членовете на НАТО да подкрепят операцията "Извор на мира" и определи като позитивно решението на САЩ за изтегляне на американските войски от региона. САЩ, Европейският съюз и в частност няколко европейски държави, включително Франция и Германия, осъдиха операцията на Турция. Американският президент Доналд Тръмп пък отново заплаши Анкара с тежки санкции.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: