Отидете към основна версия

3 531 54

Берлин: Турската офанзива в Сирия нарушава международното право

  • турция-
  • сирия-
  • реджеп ердоган-
  • хайко маас

Темата трябва да бъде обсъдена с Анкара, включително във връзка със споразумението за бежанците

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турската военна офанзива в Сирия, насочена срещу кюрдските "Сили за защита на народа" е инвазия, която не отговаря на международното право, заяви германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от ДПА.

"От всичко, което знаем и всичко, което самата Турция е посочила като правно основание, ние не можем да подкрепим тази гледна точка", заяви Маас пред германската телевизия ZDF. "Не смятаме, че нападение срещу кюрдски сили или кюрдски милиции е легитимно според международните закони", добави той.

"Ако в международното право няма основание за инвазия, тогава тя не съответства на международното право", подчерта Маас в отговор на въпрос дали офанзивата е нарушение на международните норми. Той предупреди Анкара, че има опасност да загуби получаваните опит ЕС средства по силата на схема за задържане на сирийски бежанци в Турция.

"Ние не сме съгласни също, че бежанци от сирийската гражданска война, които в момента се намират в Турция, се изпращат в Североизточна Сирия в тази зона за сигурност, може би против волята си", заяви Маас.

Тези теми трябва да бъдат обсъдени с Турция, включително във връзка със споразумението за бежанците, "защото няма да плащаме за неща, които не смятаме за законни или допустими", предупреди външният министър.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: