Last news in Fakti

21 Октомври, 2019 13:11 1 582 14

Анкара: Поддържаме политическо решение за Сирия

  • турция-
  • сирия-
  • мевлют чавушоглу-
  • реджеп ердоган-
  • извор на мира

Чавушоглу посочи, че след като Турция не е успяла да види подкрепа от съюзниците си, тя е била принудена сама да предприеме операция "Извор на мира"

Анкара: Поддържаме политическо решение за Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ние вярваме, че може да има единствено и само политическо решение на конфликта в Сирия, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу в изказване в Истанбул на световен форум на турската държавна телевизия ТРТ, съобщава турският канал НТВ.

Чавушоглу посочи, че след като Турция не е успяла да види подкрепа от съюзниците си, тя е била принудена сама да предприеме операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия, насочена срещу сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН). Той изрази съжаление, че докато Анкара е действала заедно със САЩ на терена за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, САЩ са продължили да осигуряват оръжие за СЗН, които Анкара разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Чавушоглу подчерта, че операция "Извор на мира" е била насочена единствено срещу терористите и са положени усилия да не пострадат цивилни.

Той заяви, че от началото на турската операция Анкара е свидетел на отправяне срещу нея на обвинения, нямащи нищо общо с действителността, и на черна пропаганда. Чавушоглу подчерта, че кюрдите не са враг на Турция и че Анкара не е против кюрдите, а против терористичната организация. Той изтъкна, че СЗН не представляват кюрдите.

Чавушоглу заяви също, че Анкара няма за цел да променя демографската структура на Сирия. Той подчерта още, че в историята си Турция никога не е използвала химическо оръжие и подобни обвинения към нея също са черна пропаганда.

Чавушоглу припомни, че в рамките на постигнатото споразумение със САЩ, СЗН трябва да се изтеглят от зоната в 120-часов срок. Ние виждаме, че СЗН/ПКК са започнали сега да напускат районите, които ние контролираме. Останаха 35 часа. Ако в рамките на 35 часа не се изтеглят, операцията ще започне отново, предупреди Чавушоглу.

Утре ще отидем в Сочи и ще се срещнем с президента Путин и това ще е много важна среща, каза още Чавушоглу, визирайки утрешната среща в Сочи на турския президент Реджеп Ердоган с руския му колега Владимир Путин, която ще е посветена на Сирия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пираня

    0 5 Отговор
    Абе ман...л всички разбраха какво искате, окупиране на територия и един ден референдум за присъединяване. Само че много малко са готови на война щото друго по хуманно им е в главата. Е Путин обаче иска пари, от къде??? От арабите сега той е техният покровител, дори СА и Ирак стискат зъби като дават разрешение на УСА воиските да стоят при тях, просто няма смисъл.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Когато имаш силата на своя страна

    0 0 Отговор
    Можеш да наложиш каквото си искаш политическо решение
  • 4 Пираня

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Шибани помяр":

    Промитият мозък пак се обади. Та нали затова Ердоган разпалва войната един път да изнудва и втори път да ги използва за да открадне територия. Хайде блъскай сега главата в земята и недей да мислиш много щото не ти се отдава.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пираня

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хасанов":

    Колко съм културен само :). Що не си ходиш в Анадола и да ни оставиш на мира, по добре куче за съсед отколкото промит мозък като теб.

    Коментиран от #9

  • 7 Масонски удар под кръста

    1 1 Отговор
    Братя националисти ще трябва да правим разлика между гражданите русофили и селяните русифили и да ги настроим едни срещу други за да може да се избият на кметските избори, още повече че в правителството на Бойко има няколко русофилки включително и кметицата на София.Казвайте им че гражданите русофили просто са по-умни от селяните русофили и това е достатъчно.
  • 8 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пираня":

    Хората искат мир в Сирия ...приютиха 3,5 милиона бежанци ..нека лицемерна Европа да види какво е човещина,какво е хуманност ...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Яшар

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кърджалистан":

    Да го духаш
  • 12 Пираня

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Хаха някой ви показал огънят и вече силни. Този някой можа да ви изпепели за един ден, но понеже е джендър както го наричате ви пази живота. Приматите като им дадеш пистолет и почват да стреля, силният се чувства уверен и няма нужда да напада другите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Абе ти не си ли

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кърджалистан":

    оня дето пишеше все на латински? Ся ко искаш да са изфукаш с новия телефон че има кирилица ли? Просто ореди пишеше простотии с латински букви, а сега вечв с български, няма разлика в простотиите обаче!
Новини по държави: