Отидете към основна версия

10 001 41

Тръмп похвали Турция: Бяхте чудесни!

  • турция-
  • ислямска държава-
  • абу бакр ал багдади

Анкара е предоставила въздушното си пространство за операцията по ликвидирането на лидера на "Ислямска държава"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турското министерство на отбраната информира, че операцията по ликвидирането на лидера на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, за което съобщи президентът на САЩ Доналд Тръмп, е извършена в съответствие с духа на алианса и стратегическото сътрудничество.
Преди и в хода на операцията в Идлиб е бил осъществен обмен на информация, комуникация и координация между военните ведомства на САЩ и Турция.

"Действахме в съответствие с принципите на оперативна съвместимост с американската страна, предупредихме нашите войски и взехме мерки за навременното осигуряване на оперативна и персонална безопасност", се посочва в изявлението на турското министерство на отбраната.

Турската страна е била известена и ангажирана в операцията по ликвидирането на Абу Бакр ал Багдади. Детайлите са били договорени при визитата на Майк Пенс преди две седмици в Анкара. Но са били пазени в дълбока тайна от турска страна. Твърди се,че Анкара е предоставила разузнавателна информация на САЩ от Сирия за вероятното местоположение на Багдади.

Турция също така е предоставила въздушното си пространство за целите на операцията.

Осем хеликоптера с американски военни прелетели през Турция в Сирия. Те участвали в операцията по ликвидирането, съобщиха източниците.

"Искам да благодаря на Турция, Русия, Ирак и Сирия и на кюрдите за операцията по ликвидирането на лидера на "Ислямска държава". Турция бе известена, че ще влезем там. Прелетяхме през Турция, която ни разреши да ползваме въздушното ѝ пространство. Бяха чудесни. Най-опасната част от операцията бе влизането и излизането от района. Войниците са неописуеми, незабавно ликвидираха всеки, понечил да стреля", заяви Тръмп.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: