Отидете към основна версия

3 279 32

Джулиан Асанж може да умре в затвора

  • джулиан асанж-
  • баща-
  • затвор

Мрачната прогноза е на баща му

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бащата на арестувания в Лондон основател на организацията WikiLeaks Джулиан Асанж Джон Шиптън се опасява, че синът му може да умре в затвора. Това той е заявил пред журналисти в Женева на 8 ноември, съобщава британският вестник Daily Mail. По думите на Шиптън той е посетил сина си на 6 ноември в лондонския затвор, където се е „сблъскал със суровата истина, че той може да умре“. „Това не е разочарованието на един баща, а просто факт“, допълва Шиптън.

През 2006 г. Асанж създаде сайта WikiLeaks, на който се публикува секретна информация на дейността на редица правителства, включително и американското. Опасявайки се от екстрадиране от Швеция в САЩ, той помоли през 2012 г. убежище в посолството на Еквадор в Лондон, където живя последните 7 години. През април т.г. обаче Еквадор му отказа по-нататъшно убежище, след което Асанж беше арестуван от британската полиция по заповед на полицията издадена през 2012 г., а също така и по молба за екстрадиция на САЩ, изпратена на британските власти през 2018 г.

На 1 май лондонски съд присъди 50 седмици затвор, заради нарушаване на гаранцията. Също така се разглежда и молбата на САЩ за неговото екстрадиране отвъд Океана, където съгласно американските закони основателят на WikiLeaks го грози затвор от 175 години заради хакерство.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Джулиан Асанж се ожени в затвора

    Основателят на Wikileaks Джулиан Асанж се ожени в лондонския затвор Белмарш, предаде БГНЕС. Избраницата е неговият адвокат и дългогодишна партньорка С ...
    24.03.2022
    1 953
    18
Новини по държави: