Отидете към основна версия

4 835 16

Ново споразумение за Донбас

  • донбас-
  • украйна

Изтегляне на войски около Петривске

Снимка: БГНЕС

Украинските правителствени сили и подкрепяните от Русия сепаратисти започнаха изтегляне край село Петривске на фронтовата линия в Донбас. Украинските и проруските войски ще се изтеглят на разстояние между 600 м. и 1 км.

От самопровъзгласилата се Донецка република обявиха, че раздалечаването на въоръжените сили е приключило, от украинска страна ще са необходими още два дни.

Целият процес е наблюдаван от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), отбелязва БНР.

„Нашите патрули са готови да осъществят наблюдения на целия процес с помощта на техническо оборудване – камери и безпилотни самолети“, каза Тимо Хамалайнен - ръководител на мисията на ОССЕ в Донецка област.

Оттеглянето на враждуващите сили е част от серията мерки, които трябва да проправят път за провеждане на среща на върха на Нормандската четворка с лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия.

Сраженията в Източна Украйна отнеха живота на около 13 хиляди от 2014 г. насам, а двете страни се обвиняват взаимно в нарушение на примирието, което беше договорено в столицата на Беларус, Минск, през 2015-а година.

Според правителството в Киев оттеглянето на армията от село Петривске означава, че Украйна е изпълнила всички необходими условия за провеждане на срещата на върха, на която украинският президент Володимир Зеленски за първи път ще се срещне лице в лице с руския държавен глава Владимир Путин.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: