Отидете към основна версия

1 802 5

Пхенян: Няма да обсъждаме ядрени въпроси

  • северна корея-
  • южна корея-
  • сащ-
  • оон

Северна Корея и преди е наричала критиките на ООН "продукт на враждебната политика на САЩ"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея заяви, че няма да обсъжда ядрени въпроси, когато разговорите със САЩ бъдат подновени, докато в дневния им ред не влезе прекратяването на "враждебната американска политика", съобщиха държавни медии в Пхенян, цитирани от Ройтерс.

В декларация на севернокорейското външно министерство, разпространена от официалната агенция КЦТА, се казва, че приемането неотдавна от ООН на резолюция, критикуваща Пхенян за правата на човека, е инспирирана от САЩ "политическа провокация".

Северна Корея и преди е наричала критиките на ООН "продукт на враждебната политика на САЩ".
Японският министър на отбраната Таро Коно каза на колегите си от САЩ и Южна Корея, че никой на може да храни оптимизъм за Северна Корея". Той отправи това предупреждение малко след като Вашингтон и Сеул обявиха намерението си да отложат предстоящото си военно учение, в опит да преодолеят задънената улица в мирния процес.

Коно припомни, че само през тази година Северна Корея е изстреляла над 20 ракети, включително нови типове балистични ракети. Той говори при откриването на срещата на външните министри на трите страни - САЩ, Япония и Южна Корея, в тайландската столица Банкок. Преди това там се състоя среща на министрите на отбраната от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия.

За тези две срещи в Банкок е и шефът на Пентагона Марк Еспър. Коментирайки съвместното решение на Вашингтон и Сеул за отлагане на съвместното военно учение, насрочено за края на този месец, той каза: "Не разглеждам това като отстъпка, виждам в него добронамерено усилие за постигане на мир".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: