Отидете към основна версия

8 331 21

Мода и бойни спортове: как четирима чеченски братя превзеха модния подиум

  • братя сулумбек-
  • чечения

Преди 12 години те избягали от войната в Чечения

Снимка: DW

Преди 12 години те избягали от войната в Чечения. В Дюселдорф четиримата братя-мюсюлмани покорили модната сцена. Но още не са постигнали мечтата си - готвят се да станат шампиони в смесените спортове.

Братята Сулумбек, Тамерлан, Ислам и Джибрил Дулатов изглеждат добре. С това те изкарват и хляба си - красят кориците на модни списания и обикалят модните подиуми. Но четиримата мюсюлмани получават и критики – техни чеченски сънародници смятат, че е срамно мъже да позират пред камера.

Семейството избягало от войната в Чечения преди 12 години и се установило в Дюселдорф. Вкъщи всички общуват на чеченски, понякога на руски. А немски говорят с акцент. Братята се озовавали на правилното място в правилното време: Дюселдорф е известен като град на модата. На прословутата „Кьонигсалее" има бутици на почти всички популярни марки по света. Тук са дефилирали Клаудия Шифър и Хайди Клум. Но в града няма популярни мъже модели – докато не се появяват братята Дулатов. Най-големият от тях, Джибрил, е на 14 години, когато идва в Дюселдорф. „Знаех малко за Германия. В Чечения се говореше само за качеството на немските продукти", казва той. Немският език се оказва лесен за братята, те намират бързо и приятели.

„Понякога трябваше да се налагаме с юмруци, но това колко сме близки помежду си бързо направи впечатление в училище. Отнасяха се към нас с респект", подчертава той.

„Джибрил имаше сериозно влияние върху нас – по-малките братя. Още в Чечения ходихме с него на фитнес. В Германия той ни запали по бокса, борбата и кикбокса. По-късно всички се занимавахме с многобой", казва Сулумбек, който е една година по-малък от Джибрил. Към най-големия брат те се отнасят с респект. Той е техен треньор, мениджър и говорител.

Как ги откриват?

На 16 години Джибрил започнал работа в супермаркет. Щом получил втората си заплата, той отишъл да си купи колан, който е видял на витрината на скъп магазин. На касата една жена се обърнала към него с въпроса дали не иска да дойде на кастинг в нейната модна агенция. „Първо мислех, че участвам в скрита камера", казва той. „Жената ми правеше комплименти, което ми се стори много странно. Казах ѝ, че съм чеченец, и че не мога да позирам пред камера". Въпреки това тя му дала своята визитна картичка и му казала да говори с родителите си, преди да ѝ откаже. "Може би ти предстои сериозна кариера в модния бизнес", добавила тя. Бащата на Джибрил бил строго против, но майката успяла да промени мнението му. Накрая всички отишли заедно с Джибрил на кастинга.

„Не беше нищо особено. Фотографът ми направи няколко снимки", спомня си Джибрил. След два месеца получил договор с парижката модна къща Ланвин. След това станал модел на Гучи, Маккуин, Дизел и други популярни марки. Започнал да пътува до Париж, Лондон и Милано.

Джибрил отказал договор с Армани за 140 хиляди долара: поискали от него да снима само по бельо. „Всичко, което не стига поне до коляното, е забранено в исляма. Аз съм вярващ чеченец", казва той. С братята му се стараят да спазват най-основните догми.

И другите тръгват по същия път

Джибрил подписал договор с IMG Models, една от водещите международни модни агенции, базирана в Ню Йорк. Един ден негова колежка видяла в социалните мрежи снимка на Джибрил с още няколко мъже. Когато научила, че са братя, ги поканила на кастинг. Днес и четиримата имат договор с IMG Models.

Вторият най-млад брат Ислам е двукратен европейски шампион по Смесени бойни изкуства (MMA) и харесва работата в модния бранш основно защото така може да пътува в много държави. Но подрежда приоритетите си така „Аз съм един живеещ в Европа чеченец, спортист, който работи като модел. Това ми позволява да се занимавам с любимия ми спорт и да се издържам".

За 24-годишния Сулумбек семейството и спортът са най-важното в живота. Той също е вярващ мюсюлманин: „Като повечето чеченци в Дюселдорф, и ние посещаваме редовно джамията и постим. Религията и спортът за мен възпитават в дисциплина. Това е важно, особено когато човек е млад и има цели", казва Сулумбек, който има 60 хиляди последователи в „Инстаграм".

Виждат бъдещето си в спорта

„Спортът ни помогна да се интегрираме в Германия. Благодарение на него се запознахме с много хора", казва Джибрил, вицешампион на Германия по MMA.

Това, което липсва и на тримата братя, е свободно време. Те тренират два пъти на ден – сутрин и вечер. Алкохолът и цигарите са табу, което ограничава и приятелския им кръг. Сулумбек разказва: „След модните дефилета никога не ходя на партита. Отивам в хотела, за да си почина и да се наспя".

„Ние сме един екип и правим всичко заедно. Имаме обща банкова сметка. Всички спечелени пари се събират там", казва Джибрил. Братята мечтаят да отворят собствен фитнес клуб с достъпни цени за всеки, който не може да си позволи другите фитнес клубове в Дюселдорф.

Братята разбират отлично, че работата им в модния бранш е до време. „Ще сме търсени докато сме млади", казва Джибрил.

Той и Ислам наскоро решили да се състезават в професионалния спорт и искат да станат шампиони по ММА. Техен треньор е роденият в Казахстан борец Макс Швиндт. Трикратният световен шампион при младежите е сигурен, че ще направи братята шампиони. Те се подготвят интензивно за турнира по ММА в Дюселдорф през април 2020 година. Междувременно участват и в ревюта и снимки в Париж, Милано, Лондон и Берлин.

Когато получат немски паспорти, братята искат да атакуват и американския пазар. Свен Мелцер, мениджърът им в Германия, е впечатлен от тях: „Те имат особен чар, очите им светят. Това, че са братя, ги прави още по-интересни. Големите марки се бият за тях", казва той.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: