Отидете към основна версия

2 210 55

България: НАТО не е в мозъчна смърт

  • мозъчна смърт-
  • българия-
  • нато-
  • екатерина захариева

Това не означава, че нямаме някои различия, каза външният ни министър

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Екатерина Захариева, която участва в срещата на външните министри на НАТО, не смята, че алиансът е в мозъчна смърт. Такова мнение изрази френският президент Еманюел Макрон.

"Не считам, че НАТО е в мозъчна смърт. Ако беше в такава, нямаше да сме тук. Всички сме тук. Това не означава, че нямаме някои различия. Важното послание е да бъдем обединени - това е моето желание и желанието на България", каза вицепремиерът преди началото на срещата в Брюксел.

Тя отбеляза, че тази година България достига отбранителни разходи от три процента от БВП. "Изпълняваме си плана за увеличаване на средствата за отбрана до 2024 г. така, както сме поели ангажимент 2014 г., всеки трябва да носи своята отговорност", добави Захариева. Вицепремиерът допълни, че българските отбранителни разходи не включват само купуването на нови изтребители, а и проекти за пехотата и военноморските сили.

Сигурността на Европа е пряко свързана с НАТО и САЩ, и това никой не отрича. Надявам се в края на срещата да успеем да излезем единни, както и досега сме успявали да бъдем, заяви вицепремиерът. По нейните думи съюзниците трябва да покажат, че въпреки различията, са обединени от общи ценности. Не си представям отбраната и сигурността на България без съюзничество в НАТО - политически съюз на споделени ценности, допълни Захариева.

Преди срещата на външните министри от НАТО в Брюксел Екатерина Захариева се срещна с колегата си Никола Димитров. "Пожелах му процесът по ратификация на членството на Република Северна Македония в НАТО да завърши възможно най-скоро. Обсъдихме и редица въпроси от двустранния дневен ред, както и съвместното председателство на Берлинския процес догодина, което ни предстои", посочи тя, цитирана от Министерство на външните работи.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: