Отидете към основна версия

11 744 20

Лоша новина за всички бандити по света

  • коса-
  • днк-
  • престъпник

Престъпници ще може да бъдат идентифицирани по малък кичур коса

Снимка: Shutterstock

Благодарение на нов метод, криминалистите вече ще могат да идентифицират престъпници с помощта на 1-сантиметров кичур от косата им, пише "Дейли мейл".

Изданието цитира разработката на учени от американския Национален институт за стандарти и технологии. Анализът на косата по новия метод е 8 пъти по-точен от останалите протеинови тестове.

Протеините са изградени от аминокиселини, които са свързани в определена последователност като мъниста в огърлица. В косата тези последователности варират според различните индивиди и тъй като са кодирани в нашите гени, те постоянно издават нашата идентичност.

Следователно малък кичур коса може да спомогне за разкриването на най-заплетените криминални случаи. С нагряване на космен фоликул в специален разтвор, изследователите са способни да извлекат протеина, който е уникален за всеки индивид. По този начин лесно могат да бъдат разпознати нарушителите на закона.

С новия метод освен това може да се открият генетично променливи пептиди, които също са неповторими за всеки индивид. Тези пептиди се характеризират с това, че съдържат аминокиселини с полиморфизми.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Свързани новини

  • Продават кичур от косата на Бетовен

    Британската аукционна къща „Сотбис“ предлага за продан „солиден“ кичур от косата на Лудвиг ван Бетовен, който именитият композ ...
    11.06.2019
    1 318
    3
  • Правят ДНК тестове на мигрантите

    Американските гранични власти планират да правят ДНК тестове на мигрантите, за да определят дали възрастните и децата имат родствена връзка, съобщи из ...
    02.05.2019
    1 553
    3
Новини по държави: