Отидете към основна версия

5 242 19

Мощен трус разлюля Балканите! Усети се и в България (ВИДЕО)

  • земетресение-
  • албания-
  • трус

Земетресение с магнитуд 6,4 е регистрирано близо до албанския град Шияк

Снимка: Shutterstock

Албанското министерство на отбраната съобщи за шест жертви на земетресението с магнитуд 6,4, разтърсило страната по-рано днес, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката на министерството Албана Кехаяй съобщи, че две тела са били извадени от рухнала сграда в западния пристанищен град Дуръс, на 33 километра от столицата Тирана.

Жертвите в Дуръс са общо три, двама са загинали в северния град Тумана, а един - в Курбин.
Министърката на здравеопазването Огерта Манастирлиу съобщи, че около 300 пострадали са приети за лечение в Дуръс, Тирана и Тумана, като пристигат и нови.

Земетресение с магнитуд 6,4 бе регистрирано в ранните часове на деня и предизвика паника в столицата Тирана и крайбрежния град Дуръс, предадоха световните агенции, като се позоваха на американския Геофизичен институт и на Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.

Трусът е бил на 10 километра северозападно от град Шияк в Албания, посочва Ройтерс, като се позовава на американския институт. Той е станал на дълбочина 10 километра и е бил регистриран в 3,54 ч. местно време, допълва ДПА, като се позовава също на американския институт. Агенцията уточнява, че трусът е бил само на няколко километра от Дуръс, който се намира на около 25 километра западно от Тирана. Епицентърът на труса е бил в Адриатическо море, на 34 километра северозападно от Тирана, пък пише Франс прес, като се позовава на европейския център.

Според данните на американския институт за последните 20 години Албания само веднъж е била разтърсвана от трус с магнитуд по-голям от шест и това е било през 2003 г., като тогава магнитудът е бил 6,3.

Същият район в Албания беше разтърсен през септември от трус с магнитуд 5,6, определен от властите тогава като най-силното земетресение за последните 20-30 години, допълва Франс прес. Тогава бяха повредени стотици сгради.

Балканите са силно сеизмична зона и земетресенията са чести.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: