Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 11:29 3 645 10

Ново разрушително земетресение в Албания. Целият регион е застрашен

  • албания-
  • земетресение

Цяла Югоизточна Европа е силно заплашена от подобни тежки трусове

Ново разрушително земетресение в Албания. Целият регион е застрашен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разрушителен трус с магнитуд от 6,3 по скалата на Рихтер разтърси крайбрежието на Албания. Има седем загинали и множество разрушени сгради. Цяла Югоизточна Европа е силно застрашена от подобни тежки земетресения.

Мощни трусове разтърсиха западното крайбрежие на Албания и сринаха до основи редица сгради. Много жители на град Дуръс и околностите панически са напуснали домовете си. Засега се съобщава за седем загинали. Институтът за геофизически науки в Тирана обяви, че земетресението е било с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер. Епицентърът се е намирал на десет километра дълбочина в Адриатическо море. Най-тежките разрушения са в крайбрежния град Дуръс. Във видеоклипове се виждат напълно разрушени сгради, сринати огради и силно напукани стени. В някои области е имало и спиране на електрозахранването. Трусът е бил усетен също и в Косово, Сърбия и дори в Южна Италия.

При серия от тежки земетресения през септември тази година в Албания бяха ранени над 100 души и засегнати близо 500 къщи. През юни в Корча също имаше силно земетресение. Средиземноморието спада към най-активните земетръсни области в Европа.

По произход земетресенията са тектонски и вулканични. Най-разрушителни са плитките тектонски земетресения с дълбочина до 100 км под земната кора. Те имат обикновено и най-широк обхват. Земетресенията стават най-често там, където има разломи в земната кора - особено по границите на тектонските плочи. Там обикновено са съсредоточени и огнищата на най-силните земетресения. В интервю за ДВ професор Фредерик Тилман от германския Център за геоизследвания GFZ обяснява защо Югоизточна Европа е особено застрашена.

Земетресенията са съсредоточени в Югоизточна Европа

„Ако погледнем към картата на регистрираните земетресения през втората половина на септември 2019 в Европа, ще видим, че те са предимно съсредоточени в Италия и в Югоизточна Европа, а албанското крайбрежие открай време е район със силна сеизмична активност", посочва Фредерик Тилман. Той обяснява това с придвижването на африканската континентална плоча на север - тя се приближава към Европа с по няколко милиметра годишно. Това води до сеизмично напрежение в целия регион, понеже част от Адриатическата микроплоча постепенно се подпъхва под Балканите. Земетресенията през септември край Тирана бяха причинени именно от такива напрежения.

Благоприятни за това са онези места в земната кора, които имат по-ниски температури, защото при по-високи температури земните пластове са по-гъвкави и с времето нагаждат формата си, така че не се натрупва напрежение и енергия, която да се освободи чрез земетресения.

Сеизмичната активност и промените в климата

Фредерик Тилман посочва освен това, че промяната в климата не влияе върху сеизмичната дейност.

Известно е обаче, че при топенето на глетчерите по време на последния Ледников период са възникнали вертикални напрежения в земната кора, които предизвикали в Скандинавия редица земетресения, отчасти с магнитуд до 7-ма степен.

Но промените в климата са много продължителни процеси. В днешно време сеизмичната активност се предопределя не от тях, а от тектонски причини, твърди германският учен. Той обяснява, че засега науката не дава възможност краткосрочно да се предскаже някое бъдещо земетресение.

Трайните наблюдения и измервания, които извършва германският Център за геоизследвания в Потсдам, помагат обаче да се прогнозира дългосрочната опасност от земетресения. Освен това умението бързо да се установят параметрите на определено земетресение е от голяма важност при спасителните операции.

Системи за ранно предупреждение

„В определени случаи ние сме в състояние да предупредим за предстоящо земетресение няколко секунди по-рано. Такива системи за ранно предупреждение вече са инсталирани на няколко места по света - например в Мексико Сити и в Токио", казва Фредерик Тилман.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дойче зеле

    14 6 Отговор
    Тия от DW не се ли интересуваха само от еврогейски ценности и мисюлманизация, какво са се разписали и загрижили за земетресението ?? Аааа ама те в Албания повечето мисюлмани за това, ще да е ?
  • 2 Забелязъл.

    12 3 Отговор
    Аидеееее и потока от албанци тръгна към Германистан.

    Коментиран от #3

  • 3 Анти мангал.

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Забелязъл.":

    Те и безто копторите са им били пред събаряне на снимките на срутените курници не се вижда желязо строено е некачествено дори и природата им помага на тия тарикати сега в Германия като идат кеф им безплатни жилища кеф им социал кеф им германки абе късметлии.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цеко сифоня

    1 0 Отговор
    Заев е виновен.

    Коментиран от #6

  • 6 Факт

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Цеко сифоня":

    Бойчето е побалканските въпроси!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 соросоидни кърлежи

    3 1 Отговор
    Правят изпитания на някои нови оръжия ,то нали албания се готви да владее света и после ще продават наркотици, човешки органи,проституция..специалисти по всичко, затова Макрон отряза Албания и Норд Макъдония за Европа.ДА ЖИВЕЕ МАКРОН И ФРЕНСКА РЕВОЛЮЦИЯ!
  • 9 Бел

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "доцент по физическата подготовка":

    В София труса беше 5,8 / 2012 год./ и нищо не падна.

    Коментиран от #10

  • 10 одъртял комсомолец

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бел":

    За разрушителната способност е важен интензитета т.е честотата на сеизмичните вълни, а не толкова амплитудата демек магнитуда. Пернишкото земетресение действителни беше с магнитуд 5,8, но в района на София интензитета му беше много малък- 3- 4 степен по 12- степенната скала на Медведев, което отговаря на ускорения 0,05- 0,06g. За да го разберш по- добре, представи си един клон, на който виси една ябълка. Ако преместиш края на клона плавно с амплитуда(голям магнитуд) от примерно 1м ябълката ако не е презряла вероятно няма да падне. Ако, обаче разтръскаш клона с малка амплитуда, примерно 10см, но с голяма честота(интензитет), ябълката със сигурност ще падне. За съжаление дори хора с претенции за специалисти не го разбират. Спомням си как през 2012г, тогавашният главен архитет на София обясняваше, че българските строители били по- добри от италианските, щото по същото време в Италия имаше паднали сгради при горе долу същият магнитут. При стражица беше обратното. Магнитуда беше дори по- малък от пернишкото, но интензитета беше доста по- голям, при което имаше и сериозни разрушения.
Новини по държави: