Отидете към основна версия

2 385 19

Руска следа в референдума в Каталуния

  • каталуния-
  • испания-
  • референдум-
  • русия
Снимка: Shutterstock

Движението за независима Каталуния е с дълга история, но се оказва, че е получило и значителна подкрепа от чужбина. Испанският съд води разследване за намеса на руските спецслужби във вътрешните дела. Това е свързано с организирането на незаконния референдум за независимостта на Каталуния.

Независимо, че основната част от следствените материали е все още засекретена, се оказва, че офицери от руското разузнаване уж са били замесени в подготовката на незаконния референдум и последвалите сблъсъци в Каталуния.

По време на масовите протести в Каталуния са били забелязани знамена на т.нар. ДНР и ЛНР – пропуски сепаратистки формирования от Източна Украйна. Организаторите на масовите протести и безредици в Барселона са предоставили достатъчно доказателства за това, че подготовката на референдума за независимостта на Каталуния има руски произход и може да се разглежда като заговор срещу целостта на Испания.

Разследването потвърждава връзката между организаторите на референдума и сътрудници на главното управление на Генералния щаб въоръжените сили на Руската федерация (т.нар. подразделение 29155).

В материалите по разследването се споменава името на руския гражданин Сергей Федотов, който е посетил Каталуния, и в частност Барселона по време на обявяването на „референдума за независимост”. Следствените органи разполагат с доказателства за това, че Федотов е псевдоним на офицера от руското разузнаване Денис Сергеев. Следователите също така са получили доказателства, че Сергеев многократно е посещавал Барселона, а последното е било 3 дни преди провеждането на референдума. При опит да напусне Испания Сергеев е бил задържан в провинция Жирона на 4 октомври 2018 г. В колата му е било открито оръжие, регистрирано в Беларус.

Независимо от това, че работата на следствените органи все още не е приключила, дейността на руското военно разузнаване в Испания е потвърдено с неопровержими доказателства. Участието на Русия в засилване на сепаратизма в Европа с всеки изминал ден става все по-очевидно. Налице са редица факти за това, че Русия оказва поддръжка на сепаратисткото движение, като предоставя финансова и организационна помощ. Също така се потвърждава и дестабилизиращата роля на „подразделение 29155” в цяла Европа. Сътрудниците му са обвинени в покушението и убийството на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал във Великобритания, опит за държавен преврат в Черна гора, планове за създаване на шпионска мрежа в Сърбия.

Целта на дестабилизиращите действия и разпалването на сепаратизъм в страните от ЕС, е очевидна. Всичко това е заплаха не само за сигурността на отделните европейски държави, но и за европейската сигурност като цяло. Русия се опитва да всее хаос в Европа, за да „лови риба в мътни води”, също както Русия действа в Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия и украинския Донбас.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: