2 Декември, 2019 22:03 2 368 19

Руска следа в референдума в Каталуния

  • каталуния-
  • испания-
  • референдум-
  • русия
Руска следа в референдума в Каталуния - 1
Снимка: Shutterstock

Движението за независима Каталуния е с дълга история, но се оказва, че е получило и значителна подкрепа от чужбина. Испанският съд води разследване за намеса на руските спецслужби във вътрешните дела. Това е свързано с организирането на незаконния референдум за независимостта на Каталуния.

Независимо, че основната част от следствените материали е все още засекретена, се оказва, че офицери от руското разузнаване уж са били замесени в подготовката на незаконния референдум и последвалите сблъсъци в Каталуния.

По време на масовите протести в Каталуния са били забелязани знамена на т.нар. ДНР и ЛНР – пропуски сепаратистки формирования от Източна Украйна. Организаторите на масовите протести и безредици в Барселона са предоставили достатъчно доказателства за това, че подготовката на референдума за независимостта на Каталуния има руски произход и може да се разглежда като заговор срещу целостта на Испания.

Разследването потвърждава връзката между организаторите на референдума и сътрудници на главното управление на Генералния щаб въоръжените сили на Руската федерация (т.нар. подразделение 29155).

В материалите по разследването се споменава името на руския гражданин Сергей Федотов, който е посетил Каталуния, и в частност Барселона по време на обявяването на „референдума за независимост”. Следствените органи разполагат с доказателства за това, че Федотов е псевдоним на офицера от руското разузнаване Денис Сергеев. Следователите също така са получили доказателства, че Сергеев многократно е посещавал Барселона, а последното е било 3 дни преди провеждането на референдума. При опит да напусне Испания Сергеев е бил задържан в провинция Жирона на 4 октомври 2018 г. В колата му е било открито оръжие, регистрирано в Беларус.

Независимо от това, че работата на следствените органи все още не е приключила, дейността на руското военно разузнаване в Испания е потвърдено с неопровержими доказателства. Участието на Русия в засилване на сепаратизма в Европа с всеки изминал ден става все по-очевидно. Налице са редица факти за това, че Русия оказва поддръжка на сепаратисткото движение, като предоставя финансова и организационна помощ. Също така се потвърждава и дестабилизиращата роля на „подразделение 29155” в цяла Европа. Сътрудниците му са обвинени в покушението и убийството на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал във Великобритания, опит за държавен преврат в Черна гора, планове за създаване на шпионска мрежа в Сърбия.

Целта на дестабилизиращите действия и разпалването на сепаратизъм в страните от ЕС, е очевидна. Всичко това е заплаха не само за сигурността на отделните европейски държави, но и за европейската сигурност като цяло. Русия се опитва да всее хаос в Европа, за да „лови риба в мътни води”, също както Русия действа в Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия и украинския Донбас.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червен еврейски интернационал

    6 22 Отговор
    Руски спец служби-под ръководството на ЧИФУТИТЕ.
  • 2 Borislav Popov

    23 22 Отговор
    Всичко е вярно !
  • 3 Гост

    39 13 Отговор
    Моля напишете и една статия за ограбените от САЩ държави и следователно унищожени напълно финансово .А за военните престъпления да не отваряме дума.Не съм симпатизант на руснаците ама толкова много глупости записани в толкова малко редове не бях чел отдавна.

    Коментиран от #14

  • 4 JPower

    35 14 Отговор
    Предстои и доказване на руска връзка в изчезването на динозаврите!!!
  • 5 Goust

    10 17 Отговор
    ушанките ушанките
  • 6 898

    29 2 Отговор
    Няма кои да са други!Пустите каталунци, станали московци!
  • 7 Анализатор

    19 2 Отговор
    Да не стане нова гражданска война в Испания. Тогава Сталин, сега кой?
  • 8 Ангел

    33 11 Отговор
    От няколко десетилетия американските подлоги наричат борбата за свобода - сепаратизъм. Интересно ми е до кога ЕС и ООН ще се съобразяват с американските прищявки, а не се съобразяват с волята на милиони хора от различни страни по света, които се борят за свободата си. И е крайно време да измислят друго руско име, че накрая ще се окаже, че Русия имат само 1 действащ разузнавач.

    Коментиран от #11

  • 9 Парамерикано

    24 8 Отговор
    След 10 години научна дейност аз открих и доказах, че има руска следа в осъждането и разпятието на Исус Христос.
  • 10 В. Вацев

    11 26 Отговор
    Ясно е коя държава иска слаба европа.Иначе комунягите в България реват, че Бойко строи магистрали, намаляме външен дълг, доходите се вдигат, вдига се кредитният рейтинг на страната, строи се ново газово трасе, което ще ни даде независимост от само руския газ, който получаваме сега.голямата лъжа ще спечели да е лидер на бкп догодина и ще ги довърши. Браво бе кор нела.

    Коментиран от #17

  • 11 Тролчо

    3 15 Отговор

    До коментар #8 от "Ангел":

    Малий ама тая свобода много ще те нахрани. Я вместо да тролиш у форума, вземи безплатно да се вдигнеш едва ли не като някой хонгконгец за независимост на собствения ти град. Ще те нахрани ли, ако хамериканците и путиничаните ги не е еня за теб.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Троцки

    20 7 Отговор
    Много са напред тия руснаци бе?! Май нещо драскачите на такива статии ни вземат за лапни-шарани,ама яко.Аман от глупости!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 невинен

    15 7 Отговор
    Аз мисля, че за изгряването на Слънцето от Изток, пак руснаците са виновни.
  • 16 Иван

    10 2 Отговор
    Имаше ли следа на ЕС в референдума на Шотландия?
  • 17 Аха

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "В. Вацев":

    Всичко е ок.
    Само,че защо ли сме в калта,защо ли сме най бедните,защо ли държавата се обезлюдява?
    Да не говорим за здравната система,правосъдие,престъпност,образование.
    Аха всичко ни е ок,нооооо само на думи
  • 18 Иван

    5 2 Отговор
    Имаше ли следа на Кралицата в референдума на Шотландия?
  • 19 Хохи

    5 3 Отговор
    Ееееееееееееееее
    Журналя, вие сте за толяма подигравка!!!
Новини по държави: