Отидете към основна версия

3 245 7

Иран тайно прехвърля ракети в...

  • иран-
  • ирак-
  • ракети

Разузнавателните данни за натрупвания ракетен арсенал е поредният знак, че опитите за сдържане са се провалили

Снимка: Shutterstock

Иран тайно прехвърля ракети в Ирак, пише в. "Ню Йорк таймс". Нарастването на скрития арсенал от балистични ракети с малък обсег е последният от признаците, че усилията на САЩ за сдържане на Техеран са се провалили. Вашингтон увеличи отново военното си присъствие в Близкия изток, за да се противопостави на появата на нови заплахи за американските интереси, включително нападения срещу петролни танкери и обекти, за които американското разузнаване обвинява Иран.

От месец май насам администрацията на Тръмп е изпратила още около 14 000 войници в региона, пише в. "Ню Йорк таймс". Новите разузнавателни данни за натрупвания ракетен арсенал в Ирак обаче е поредният знак, че опитите за сдържане са се провалили. Ракетите са заплаха за съюзниците и партньорите на САЩ в региона, включително Израел и Саудитска Арабия и могат да изложат на опасност американски войници, съобщават служители на американското разузнаване.

Както Иран, така и Ирак се сблъскаха с протести през последните седмици. Някои иракчани протестират срещу иранското влияние, припомня изданието.

Техеран води война от сенките, нанасяйки удари по страни от Близкия изток и скривайки кой е отговорен за нападенията, за да намали шанса за ответен удар или ескалация, съобщават представители на разузнаването и въоръжените сили. Ракетен арсенал извън собствените му граници дава на иранското правителство и въоръжени сили предимства при всяка криза със САЩ или регионалните им съюзници. Ако САЩ или Израел бомбардират Иран, неговата армия може да използва скритите в Ирак ракети за ответен удар срещу Израел или страна от Персийския залив.

Самото им съществуване може да помогне и за предотвратяване на нападения. Иран използва иракски шиитски милиции, много от които отдавна контролира, за преместване и укриване на ракетите. Паравоенните формирования на практика контролират много пътища, мостове и обекти на транспортната инфраструктура, което улеснява тайното внасяне на ракети.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини