Отидете към основна версия

2 383 15

София е новата Силициева долина

  • софия-
  • силициева долина-
  • програмисти

България се превръща в технологичен център на Балканите

Снимка: Shutterstock

България е привлякла рекордни чуждестранни инвестиции в IT сектора. Това пише в свой материал изданието Financial Times.

Повечето подобни проекти са разположени в София. Чуждестранните инвестиции в сектора нарастват постоянно от четири години насам.

Поне 16 от проектите са били оценени на $ 240 млн. Свои центрове в София са открили Financial Times, Facebook и Световната банка.

„Разгледахме редица места в Европа и Азия, преди да изберем България. София е център на технически постижения, включително в областта на данните и изкуствения интелект. Това е технологична столица на Балканите. Неудържима дестинация“, заяви главният служител за продукти и информация на FT Кейт О'Риордън.

Посочва се, че страната има традиции в информатиката още от комунистическия период. Стивън Гарднър, главен служител и доставчик на британската компания за спортни данни Genius Sports Group, която има офис в София, заявява, че в града лесно се намират квалифицирани специалисти и че скоро може да удвои персонала си.

Като основен двигател за инвестиции се определят класифицираните работници и растежът на вътрешния пазар. България, заедно с Румъния и Сърбия, образуват група, която някои определят като Силициевата долина на Югоизточна Европа.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини