6 Декември, 2019 14:00 2 360 15

София е новата Силициева долина

  • софия-
  • силициева долина-
  • програмисти

България се превръща в технологичен център на Балканите

София е новата Силициева долина - 1
Снимка: Shutterstock

България е привлякла рекордни чуждестранни инвестиции в IT сектора. Това пише в свой материал изданието Financial Times.

Повечето подобни проекти са разположени в София. Чуждестранните инвестиции в сектора нарастват постоянно от четири години насам.

Поне 16 от проектите са били оценени на $ 240 млн. Свои центрове в София са открили Financial Times, Facebook и Световната банка.

„Разгледахме редица места в Европа и Азия, преди да изберем България. София е център на технически постижения, включително в областта на данните и изкуствения интелект. Това е технологична столица на Балканите. Неудържима дестинация“, заяви главният служител за продукти и информация на FT Кейт О'Риордън.

Посочва се, че страната има традиции в информатиката още от комунистическия период. Стивън Гарднър, главен служител и доставчик на британската компания за спортни данни Genius Sports Group, която има офис в София, заявява, че в града лесно се намират квалифицирани специалисти и че скоро може да удвои персонала си.

Като основен двигател за инвестиции се определят класифицираните работници и растежът на вътрешния пазар. България, заедно с Румъния и Сърбия, образуват група, която някои определят като Силициевата долина на Югоизточна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 София кочината на вселената

    15 10 Отговор
    България се превръща в силициевата тоалетна на галактиката Млечен път ,премиера на България ще бъде избран за кмет най-многобройното село на планетата Марс на което се произвеждат най-големите тикви в света
  • 2 кнаус 485

    14 3 Отговор
    Много глупаво заглавие,но блажени са вярващите....
  • 3 Night Rider

    10 3 Отговор
    Превръща се в кол център на Балканите...
  • 4 Лекар БГ

    11 4 Отговор
    Може.
    А защо Хюндай Електрик си продава тукашния завод?
    Защо Теленор България,всячески се опитва да си продаде тукашния бизнес?/най-печелившият и богат норвежки пенсионен фонд-няколко милиарда евро/.
    Защо,"бедната"Румъния,продължава да бъде водещ балкански клъстер на световни,корпоративни централи?
    Защо,защо,защо.....
    Защото си има и виц,вече."Жена пусни телеУвизоро,да чуя бат Бойко,колко сме добре и богати,че нещо напосУедък не ми се вЕрва..."
  • 5 Тиквата съм от Банкя

    12 6 Отговор
    Помияра от Банкя съсипа България.По телевизията и медиите казват това ,което иска Герб .Работата е зле.Умираме и Тиквата го знае ,но продължава на ни съсипва с по писане на неизгодни покупки за милиарди долари.
  • 6 Уйу

    6 4 Отговор
    Абе те как ни го набиха с ф 16 ките на троина цена
  • 7 ГосТ

    5 2 Отговор
    Уоууу ама нормално ли е всеки втори полуграмотен "компютърджия" да може да хаква регистрите на силициевата долина ?
  • 8 Grafa

    5 3 Отговор
    Ха-ха, вижда се на терминал 2,смях и ЛЪЖИ
  • 9 3737282

    3 2 Отговор
    Това са глупости, Силициевата долина, нямаме нито един спътник извън слънчевата система, нямаме нито един уред качен на кола, камион, влак, в бита, всичко е проектирано програмирано и преведено в експлоатация от водещи страни, но не и от България. Няма дори и продукт високо технологичен с добавена стойност да се продава на света от България. Тука само вървят интернет нещата (IoT) оборудването дори и кабелите на тех не пише "маде ин Булгария" . Що създавате фалшиво чуство за значимост, което не отговаря на истината.
  • 10 Силикясал от бедност

    7 2 Отговор
    Имате печатна грешка. Не Силициева долина, а Долината на смъртта (тя пак там, при империалистите). В крайна сметка може и Долината на силикона и Джуките :)
  • 11 Баба

    2 1 Отговор
    Ииий , ние сме били голяма работа , а пък ние тъпите пенсионери да не знаем .
  • 12 Ха ха

    1 0 Отговор
    На долината на тая с косата вече така ли и викат Начи?!)))
  • 13 Сан Хосе

    2 0 Отговор
    Станахме от как ромите почнаха да горят стари ВЕФ-ове
  • 14 Колев

    0 0 Отговор
    Хаха заглавието винаги е различно от текста. Там се говори за България, Румъния и Сърбия няма никаква София. ФТ е платен вестник с платени статии. Това всеки го знае.
  • 15 23123123123

    0 0 Отговор
    безработните неадекватници се дежурни под всяка статия за България. Жалкари