Отидете към основна версия

2 229 24

Германски депутати искат бежански лагери по границите на ЕС

  • бежански лагер-
  • граници-
  • ес-
  • германия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Четиридесет депутати от германския Бундестаг призоваха новия председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен да осигури процедура за възпиране на притока на бежанци в Европа чрез изграждане на центрове за мигранти по външните граници на Съюза.

Депутатите апелират Фон дер Лайен да работи за осигуряването на такава процедура, при която в новите центрове тези, които търсят убежище, да отиват "директно към процедура за получаване на убежище, а тези, на които е отказан такъв статут, да бъдат депортирани", се казва в писмото на депутатите, цитирано от немския вестник "Welt am Sonntag".

Строителството на такъв тип центрове е възможно съгласно член 43 от Директивата за Процедурите за убежище на ЕС. "За да има Евросъюзът отговор на миграционните процеси, ние се обръщаме към вас и Вашата подкрепа", се казва в писмото на депутатите към новия председател на ЕК, цитирано от actualno.com. Бежанците, които получат статут на такива, трябва да бъдат разпределени от миграционните центрове по външните граници към останалите страни-членки на Съюза. Писмото на депутатите, адресирано до Фон дер Лайен, е подписано от депутата от ХДС Мариан Венд, Филип Амтор, Армин Шустер и генералният секретар на партията Пол Зимяк, както и от представители от Италия, Гърция и Кипър, както и от Европейския парламент, посочва БГНЕС. В писмото, обаче, се отбелязва, че дори и центровете да бъдат построени, то властите в страните-членки на ЕС трябва да положат реални усилия за депортиране на нелегалните мигранти с отказан статут. Досега само много малка част от отхвърлените кандидат-мигранти са върнати в страни на произход извън Европа. Ако остане така, всички създадени буферни центрове бързо ще се препълнят. Тези, които нямат право на закрила, ще останат за постоянно в Европейския съюз.

Съвсем наскоро върховният комисар по бежанските въпроси на ООН Филипо Гранди заяви, че около 5000 деца мигранти живеят в опасност от експлоатация и насилие по гръцките острови. С други думи - ситуацията е критична.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: